Naučnicima iz BiH omogućeno učešće u projektima CERN-a

Srna
Naučnicima iz BiH omogućeno učešće u projektima CERN-a

SARAJEVO - Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević potpisala je danas sporazum sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja u području fizike visokih energija (CERN), što će omogućiti naučnicima, inženjerima i tehničarima iz BiH da učestvuju u istraživačkim projektima CERN-a.

Sporazumom, koji je Gudeljevićeva potpisala video-poveznicom, stvoren je okvir koji će obezbijediti dugoročne mogućnosti BiH za učestvovanje u naučnom programu CERN-a i doprinos razvoju nauke i tehnike, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

U saopštenju je navedeno da je Gudeljevićeva u obraćanju rekla da je BiH opredijeljena za sprovođenje politike EU koja se odnosi na uklanjanje barijera slobodnog kretanja znanja unutar Evrope, jačanje prekogranične pokretljivosti istraživača, studenata, naučnika i predavača.

"BiH je potpisinica Memoranduma o saradnji koja se odnosi na projekat uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije, što daje dodatni motiv za unapređenje nauke", rekla je Gudeljevićeva.

Gudeljevićeva je sporazum potpisala sa direktorom CERN-a Fabiolom Đanoti.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana