Naučnici: Slatki pelin efikasan protiv kovida 19 u laboratoriji

G.S.
Naučnici: Slatki pelin efikasan protiv kovida 19 u laboratoriji

Slatki pelin je biljka koja vodi porijeklo iz Azije. Proizvodi antimalarijski agens artemisinin, a naučnici iz Njujorka, Vašingtona i Vorstera su otkrili da ekstrakti ove biljke pokazuju antivirusnu aktivnost protiv koronavirusa

Sama studija još uvijek čeka na naučne recenzije prije nego što bude objavljena u nekom od časopisa, a za sada je objavljena na bioRyiv platformi. Važno je napomenuti da ova platforma ne objavljuje definitivne zaključke, već studije koje čekaju na recenziju ostalih naučnika.

Pamela Veders, jedna od učesnica istraživanja, objasnila je kako je potrebno još istraživanja da bi došli do zaključka da li slatki pelin mož da bude jeftini način tretmana za simptome koronavirusa.

Slatki pelin pokazao je antivirusnu aktivnost i ranije

A. annya (latinsko ime ove biljke) koristi se u medicinske svrhe već dugo - kao lekovita biljka upotrebljava se duže od 2000 godina.

Jedna studija sprovedena 2005. godine isto tako je pokazala da slatki pelin ima antivirusni učinak i protiv virusa SARS-COV-1, koji je bio odgovoran za epidemiju SARS-a 2002. i 2003. godine.

Takođe, efikasan je i protiv “citokinske oluje”, koju iskuse mnogi oboljeli od kovida 19, prenosi Zimo.

Jeftina pilula kao lijek

Američki naučnici postavili su hipotezu da u prah smrvljeni osušeni listovi slatkog pelina koji bi se stavili u pilulu, mogu da predstavljaju jeftin pristup liječenju infekcija koronavirusom.

Testirali su ekstrakte iz sedam različitih uzgoja A. annya, sa četiri različita kontinenta. Ocijenili su i povezanost antivirusne efikasnosti sa artemisininom, sadržajem potpunih flavonoida, kao i sa suvom masom lišća slatkog pelina.

Svi ekstrakti pokazali su anti-koronavirusnu aktivnost. Čak ni starost uzorka nije igrala ulogu u efikasnosti, jer je i uzorak prikupljen još 2008. godine pokazao jednaku antivirusnu aktivnost kao i svježiji uzorci.

To zapravo sugeriše da su aktivni sastojci u biljci hemijski stabilni bez obzira na uzgoj. Ako su dugoročno pohranjeni na suvom mjestu i na sobnoj temperaturi, to bi trebalo da bude dovoljno da zadrža ta svojstva, smatraju istraživači.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana