Naučnici razvili "kosmički beton" za izgradnju staništa na Marsu

GS
Naučnici razvili "kosmički beton" za izgradnju staništa na Marsu

Duže od 50 godina ljudska noga nije kročila na Mjesec, a sada se čovječanstvo priprema za novi veliki korak u istraživanju svemira. Mjesec, a potom i Mars postaće prve destinacije za ljudska staništa.

Naučnici su testirali različite materijale za izgradnju staništa na Marsu. 

Inovacija u ovom polju dolazi od naučnika s Univerziteta u Mančesteru, koji su razvili novi "kosmički beton" sastavljen od vanzemaljske prašine.

Brz povratak na Zemlju tokom misija u dubokom svemiru neće biti moguć pa je stoga važno oslanjati se na materijal koji se može pronaći na terenu. Transport materijala sa Zemlje bio bi izuzetno skup za svemirske agencije.

Novi materijal je nazvan StrCrete, a osim vanzemaljske prašine sadrži i škrob iz krompira te so. Eksperimenti su pokazali da u kombinaciji sa simuliranom marsovskom prašinom škrob djeluje kao vezivno sredstvo za beton, a dobijeni materijal je dvostruko čvršči od običnog betona te se može koristiti za izgradnju vanzemaljskih svjetova.

U istraživanju se navodi da StarCrete ima čvrstoću od 72 megapaskala, a obični 32. Kada je testiran korištenjem mjesečeve prašine, StarCrete je nadmašio ostale s čvrstoćom od 91 megapaskal.

Prema proračunima, vreća krompira teška 25 kg sadrži dovoljno škroba za proizvodnju gotovo pola tone StarCrete betenoa, odnosno 213 cigli. Otkriveno je da obična so (odnosno magnezij hlorid koji se nalazi na Marsu) i suze astronauta dodatno povećavaju čvrstoću ovog materijala.

Prethodno je tim testirao ljudsku krv i urin kao vezujuće sredstvo, međutim, to je nepraktično za rad velikih razmjera, a zdravlje astronauta bi moglo biti ugroženo u surovom svemirskom okruženju.

"Budući da ćemo proizvoditi škrob kao hranu za astronaute, imalo je smisla gledati na njega kao na vezujuće sredstvo umjesto ljudske krvi. Takođe, sadašnje građevinske tehnologije još uvijek zahtijevaju mnogo godina razvoja te značajnu energiju i dodatnu tešku opremu za obradu, što misiji dodaje troškove i složenost. StarCrete ne treba ništa od ovoga te pojednostavljuje misiju, dok je ujedno čini jeftinijom i izvodljivijom.

StarCrete bi mogao biti ekološki prihvatljivija alternativa tradicionalnom betonu koji se koristi na Zemlji. Proizvodnja cementa i betona čini oko 8 posto globalne emisije CO2. Nakon završetka istraživanja, tim će nastaviti eksperimentisati s povećanjem čvrstoće StarCrete materijala za buduću upotrebu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana