Naučnici predstavili dobro očuvan leš runastog nosoroga

Srna
Naučnici predstavili dobro očuvan leš runastog nosoroga

JAKUTSK - Dobro očuvan leš runastog nosoroga starog oko 20.000 godina koji su pronašli naučnici nakon odmrzavanja leda u jakutskoj divljini u Sibiru predstavljen je nakon što je prevezen u grad Jakutsk, gdje može započeti njegovo detaljnije proučavanje, javili su ruski mediji.

List “Sajberijan tajms” objavio je da je na lešu mladog runastog nosoroga netaknuto 80 odsto organskog materijala, uključujući dlaku, zube, rog i salo.

Leš je otkriven u avgustu, a prevezen je tek nedavno zbog toga što su naučnici morali da sačekaju da se zaledi put kako bi se lakše prešlo preko nepovoljnog terena.

“Pronađeni runasti nosorog dug je otprilike 236 centrimetara, što je za oko metar manje od standardne odrasle jedinke”, izjavio je doktor Genadij Boeskorov sa Akademije nauka u Jakutiji.

On je za “Sajberijan tajms” rekao da je nosorog bio visok 130 centimetara, što je za oko 25 centimetara manje od odraslog runastog nosoroga.

Naučnici vjeruju da je nosorog uginuo nakon što se zaglavio u močvari dok je bježao od lovaca, ali pravi uzrok smrti tek treba da bude utvrđen, prenio je “Sputnjik”.

U Jakutiji je ranije otkriven još jedan runasti nosorog, ali je novi leš prvi kada je riječ o ovoj starosti jedinke i ovom stepenu očuvanosti. To daje naučnicima mogućnost da proučavaju način rasta i razvoja runastog nosoroga.

Slična otkrića postala su češća u sibirskim tundrama usljed povećanog topljenja leda. Pojedini stručnjaci izrazili su zabrinutost zbog potencijalne nove pojave drevnih bakterija i virusa koji su bili zaleđeni hiljadama godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana