Naučnici oživjeli lice egipatskog faraona Tutankamona

Tanjug
Foto: Gardijan

KAIRO - Međunarodni tim eksperata "oživio" je lice egipatskog faraona Tutankamona, koji prema riječima naučnika izgledom više podsjeća na "mladog učenika" nego na vladara, piše Dejli Mejl.

   Naučnici iz Brazila, Australije i Italije su, uz pomoć digitalnog modela, rekonstruisali Tutankamonovo lice od njegove mumificirane lobanje.
 

 Rekonstrukcija je otkrila mladalačko i živahno lice faraona koji je umro u tinejdžerskom uzrastu prije više od 3.000 godina.
 

   Brazilski grafički ekspert Cicero Moraeš, koji je koautor studije, saopštio je da mu Tutankamon izgleda kao mlad čovjek nežnih crta lica.
 

   „Gledajući u njega, više vidimo mladog učenika nego političara punog odgovornosti, što njegovu istorijsku ličnost čini još zanimljivijom", rekao je Moraeš.
  

 Grobnica čuvenog „dječaka kralja“ je otkrivena zajedno sa njegovim posmrtnim ostacima i svim dragocenostima, koje je pronašao britanski arheolog Hauard Karter 1922. u egipatskoj Dolini kraljeva.
  
 Ovo nije prvi put da su naučnici pokušali da rekonstruišu lice mladog faraona, pošto je to već učinjeno 2005. godine, a Majkl Habiht, egiptolog i arheolog sa Univerziteta Flinders u Australiji, koji je koautor studije, saopštio je da ima mnogo sličnosti između dve rekonstrukcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana