Naučnici otkrili sedam novih virusa korona, još nije poznato da li mogu preći na ljude

GS
Naučnici otkrili sedam novih virusa korona, još nije poznato da li mogu preći na ljude

Naučnici su kod šišmiša u afričkoj državi Gabon otkrili sedam novih sojeva virusa korona, no još uvijek nije sasvim jasno mogu li oni preći na čovjeka i izazvati novu pandemiju.

Kako piše magazin Nju Sajentist, naučnicima je već od prije poznato da koronavirusi mogu preći sa šišmiša na ljude i uzrokovati ozbiljne bolesti kao što je bila epidemija SARS-a 2002/2003. i pandemija kovida-19.

Za obe bolesti se smatra da su nastale nakon što je virusa korona sa šišmiša, i vjerojatno preko posrednika, došao u ljudsku populaciju.

Većina dosad identifikovanih sojeva koronavirusa kod šišmiša pronađena je kod azijskih vrsta, ali se sve više njih otkriva i kod afričkih šišmiša.

Gael Maganga iz Međunarodnog centra za medicinska istraživanja Fransvila u Gabonu i njegove kolege nedavno su testirali više od hiljadu šišmiša koji žive u pećinama širom zemlje i otkrili da je njih 18 imalo virusa korona.

Genetskim sekvenciranjem utvrđeno je da je sedam ovih k virusa korona , koji su svi pronađeni kod šišmiša koji jedu insekte (porodica Hipposideridae), do sada bilo potpuno nepoznato.

Pet od sedam novih virusa usko je povezano s poznatim koronavirusom zvanim humani koronavirus 229E koji kruži među ljudima od 1960-ih kad je identificiran, a koji obično izaziva samo blage simptome prehlade.

Stručnjaci stoga pretpostavljaju da bi ti novi sojevi takođe mogli preći na ljude i prouzrokovati blage simptome ili možda čak ozbiljniju bolest, ali potrebna su dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana