Naučnici otkrili izgubljeni kontinent nakon 375 godina

GS
Foto: Ilustracija

Originalno obuhvatajući zapadni Antarktik i istočnu Australiju, o "Velikom južnom kontinentu" se teoretiziralo još od rimskih vremena i čak je djelimično otkriven u 17. vijeku.

Međutim, trebala su gotovo četiri vijeka da se geolozi konačno usaglase u vezi s novim kontinentom.

Tera Australis

Zbog toga, vratimo se na početno otkriće 1642. godine, kada je nizozemski trgovac i pomorac Abel Tasman krenuo u potragu za tajanstvenim osmim kontinentom, poznatim i kao Tera Australis na latinskom.

Krenuvši iz Jakarte, Tasman je sletio na Južni otok Novog Zelanda i počeo istraživati.

Prije nego što je uspio kročiti na kopno susreo je domorodačko stanovništvo Māori koji su bili, pa možemo reći, manje impresionirani evropskim mornarom.

Zapravo, bili su toliko frustrirani njegovom prisutnošću da su udarali u druge kanue koji su se pokušavali približiti kopnu i one koji su prenosili poruke glavnom brodu.

Nakon neuspjeha u pronalaženju nove zemlje Tasman se vratio kući i nikada se više nije vratio.

Ironično, ovo je bio prvi put da je bilo ko zabilježio informacije o misterioznom osmom kontinentu.

Većinom pod vodom

Gotovo 400 godina kasnije geolozi iz GNS-a su objavili otkriće novog kontinenta nazvanog Zealandia ili Te Riu-a-Māui, na maorskom dijalektu.

Ispostavilo se da je ovaj kontinent, koji ima otprilike 4,9 miliona kvadratnih kilometara i bio je skriven pred našim očima, većinom pod vodom.

Ovaj ogromni kontinent takođe je nekada bio dio drevnog superkontinenta Gondvana, koji je prije više od 500 miliona godina uključivao veći dio zapadnog Antarktika i istočne Australije.

Međutim, otprilike prije 105 miliona godina Zealandia se počela “odvajati” od superkontinenta iz razloga koje geolozi još potpuno ne razumiju.

- To je proces koji još potpuno ne razumijemo, Zealandia je počela da se odvaja - objasnio je Endi Tuloh, jedan od geologa u institutu za istraživanje GNS Sajns na Zealandu, koji je otkrio ovu činjenicu 2017. godine.

Kako se Zealandia odvajala, počela je tonuti ispod vode, a više od 94 posto kontinenta ostalo je potopljeno hiljadama godina.

- Ovo je primjer kako nešto vrlo očigledno može potrajati da se otkrije - dodao je Tuloh, objasnivši da kontinent leži ispod dva kilometra dubine vode.

Tri teritorija

Njegov kolega Nik Mortimer, koji je vodio istraživanje, šaljivo je primijetio da je to “pomalo kul” i objasnio zašto je toliko dugo trajalo da se otkrije.

Rekao je:

- Ako razmislite o tome, svaki kontinent na planeti ima različite države na njemu, ali na Zealandiji postoje samo tri teritorija - prenosi Unilad. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana