NASA sonda Osiris-Rex kreće nazad na Zemlju u maju

GS
NASA sonda Osiris-Rex kreće nazad na Zemlju u maju

Sonda američke svemirske agencije NASA pod nazivom Osiris-Rex krenuće nazad na Zemlju u maju, a očekuje se da će sletiti u septembru.

Letilica Osiris-Rex će uskoro napustiti asteroid Beni i 10. maja će započeti svoje putovanje na Zemlju, dvije i po godina nakon što je stigla do pomenutog asteroida. NASA je lansirala letilicu 2006. godine s ciljem da prikupi uzorke asteroida Beni u nadi da će ih moći analizirati te da će oni pružiti bolji vid u dormiranje Solarnog sistema i začetak života na Zemlji.

Sonda je posmatrala površinu asteroida mjesecima nakon što je stigla do njega kako bi se pronašla idealna lokacija za prikupljanje uzoraka. U oktobru 2020. godine je konačno dodirnula površinu asteroida tek toliko da bi prikupila uzorke za analizu. 

Zapravo, sonda je prikupila više uzoraka od željenih 60 grama zbog čega je došlo do curenja. NASA je ubrzala proces kako bi osigurala uzorke asteroida.

Zamjenik projekt menadžera Osiris-Rex tima Majkl Morej je rekao da postoji mogućnost da sonda još jednom proleti pored asteroida u aprilu, a tu mogućnost će procijeniti tim. Namjera je da se prikupe podaci o tome kako je prikupljanje uzoraka uticalo na Beni, a to je ujedno i šansa da se procijeni stanje instrumenata letilice uključujući kamere i spektrometre.

Očekuje se da će Osiris-Rex sletiti na Zemlju u septembru 2023. godine. Dok se bude približavala našoj planeti, sonda će ispustiti spremnik s uzorcima, koji će sletiti u Jutu uz pomoć padobrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana