NASA ipak nije pronašla paralelni univerzum na Antarktiku

Tanjug
NASA ipak nije pronašla paralelni univerzum na Antarktiku

SIDNEJ - Američka kosmička agencija NASA ipak nije otkrila paralelni univerzum na Antarktiku uprkos nedavnim senzacionalističkim izvještajima pojedinih internet medija, navodi naučni internet sajt "Sajensalert".

Sve je počelo kada je respektabilni časopis "Nju sajentist" početkom aprila objavio članak o anomalijama uočenim u rezultatima eksperimenata na Antarktiku, a u kojima je vršena detekcija čestica poznatih pod nazivom neutrini.

List je izneo teze o tome šta bi to potencijalno moglo značiti u pogledu jednog spekulativnog kosmološkog modela prema kojem postoji univerzum od antimaterije i u kojem vrijeme teče unazad.

Anomalije su uočene pomoću helijumskog balona koji na velikoj visini nosi niz radio antena, a eksperiment je djelimično finansirala NASA.

Poslije objavljivanja članka stvar su u svoje ruke preuzeli neki internet mediji, koji su čitavu priču znatno preuveličali.

"Čini se da je za potrebe takve tabloidne priče na naučne teme spekulativni dio teorijske fizike koji sadrži tračak vjerovatnoće predimenzioniran iz senzacionalističkih razloga", ističe jedan američki stručnjak u oblasti fizike eksperimentalnih čestica.

"Otkrili smo mali broj anomalija u svojim podacima i kada budemo iscrpli sva moguća objašnjenja u okviru standardnog modela fizike, tek tada će doći trenutak za razmatranje drugih ideja koje pomjeraju te granice. Dotle zaista još nismo stigli, a sigurno ne dotle da paralelni univerzumi moraju da postoje", kaže ovaj naučnik.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana