NASA će uskoro objaviti “uzbudljive vijesti” o Mjesecu

G.S.
NASA će uskoro objaviti “uzbudljive vijesti” o Mjesecu

NASA je saopštila da će slijedeće nedjelje održati veliku konferenciju na kojoj će najaviti “uzbudljivo novo otkriće” o Mjesecu.

Iz Svemirske agencije nisu htjeli da otkriju detalje o otkriću, ali poručuju da to “doprinosi Nasinim naporima da sazna o što više o Mjesecu tokom istraživanja dubokog svemira”, prenosi Independent.

Takođe se navodi da je otkriće došlo iz Stratosferske opservatorije za infracrvenu astronomiju, tačnije iz Sofije.

Sofija je modifikovani “boing 747”, koji leti iznad većeg dijela atmosfere, omogućivši svom ugrađenom teleskopu od oko 2,74 metara da dobije jasan pogled na naš Sunčev sistem i širi univerzum. “Avion je u stanju da se digne iznad 99 procenata vodene pare atmosfere, što nam obično zaklanja pogled u svemir”, navodi se.

Iako provodi veći dio svog vremena “gledajući” dublje u svemir, istražujući udaljene planetarne sisteme i rađanje i umiranje dalekih zvezda, ovaj avion otkrio je važne informacije o drugim nebeskim tijelima u našem Sunčevom sistemu. Na primjer, 2016. godine, prvi put poslije 40 godina primjetio je atomski kiseonik u atmosferi Marsa.

Nasino obaviještenje o konferenciji ozbiljno se poziva na program Artemis, koji se nada da će prvu ženu i slijedećeg muškarca poslati na Mjesec 2024. godine, sa nadom da će ga koristiti kao bazu za pokretanje misija na Mars od 2030. Biće prvi ljudi koji su kročili na Mjesec od 1972. godine.

Ova konferencija će se održati u podne po istočnom vremenu ili u 17 sati u Velikoj Britaniji, u ponedjeljak 26. oktobra, naveli su iz NASA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana