Najveći meteor koji se srušio na Zemlju u posljednje dvije decenije

Srna
Najveći meteor koji se srušio na Zemlju u posljednje dvije decenije

U posljednjih dvadeset godina, ovo je ubjedljivo najveći meteor koji je pao na američko tlo. Nakon što je utvrđena lokacija pada, tim naučnika pokušava da sakupi sve dijelove svemirske stijene.

Stanovnici Oušan Šors grada koji se nalazi u američkoj državi Vašington, primjetili su u večernjim satima 7. marta blistavu svijetlost koja je obasjala nebo, a potom je odjeknuo veliki prasak – toliko jak da je doslovno potresao automobil, piše Sijetl Tajms.

Mnogi su pomislili da je riječ o svemirskom brodu ali je svakako jasno da je nešto došlo iz svemira, što je uznemirilo ljude.

Na osnovu detaljne analize sa rada, naučnici su potvrdili da je svijetlost koja se vidjela sa obale Britanske Kolumbije do sjevernog Oregona izazvana meteorom koji je udario u Zemlju.

Nasin naučnik Mark Frajs zaključio je da je reo o meteoru veličine vozila za golf koji je pao i potonu u okean oko 25 kilometara od obale države Vašington. Lokacija ostataka se nalazi u blizini podvodnog kanjona koji je dubok oko 120 metara.

Područje je relativno ravno, što olakšava otkrivanje tamnih crnih meteora na morskom dnu.

Procijenjuje se da je oko dvije tone fragmenata raspršeno po više od pola kilometra morskog dna, a djelovi koji su preživjeli pad mogu biti veliki poput cigle.

"Ovo je moguće najveći zabiljženi meteor u Sjedinjenim Američkim Državama u posljednjih 21 godinu", rekao je Fraj, te dodao da ako nađu preostale dijelove meteorske stijene slijedi sveobuhvatno istraživanje.

Kako pišu američki mediji, naučnici će koristiti podmornice na daljinsko upravljanje za istraživanje područja i prikupljanje preostalih dijelova svemirske stijene.

Osim Nase, na projektu će učestvovati naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu i Olympic Coat National Marine Sanctury (agencija pod američkim Ministarstvom trgovine)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana