Na ovoj planeti godina traje osam sati

GS
Foto: Discovery

Planeta, klasifikovana kao GJ 367b, nalazi se 31 svjetlosnu godinu od Zemlje i ima prečnik od nešto više od 9.000 km, što je čini otprilike veličinom Marsa.

"Preciznim određivanjem njenog poluprečnika i mase, GJ 367b je klasifikovana kao stjenovita planeta", rekla je Kristin Lam iz Njemačkog centra za vazduhoplovstvo.

"Izgleda da ima sličnosti sa Merkurom. Ovo ga svrstava među zemaljske planete manje veličine i donosi istraživanje korak naprijed u potrazi za 'drugom Zemljom'", rekla je ona.

Godina na ovoj planeti traje manje od osam sati, što je čini dijelom grupe planeta "ultra-kratkog perioda" (USP), koje kruže oko svoje zvijezde manje od jednog zemaljskog dana.

Pošto je planeta tako blizu zvijezdi, njena površinska temperatura bi mogla da dostigne 1.500 stepeni Celzijusa - što je više od 500 puta u odnosu na Zemlju.

"Već poznajemo nekoliko ovih (USP planeta), ali njihovo porijeklo je trenutno nepoznato", rekla je dr Lam i dodala: "Mjerenjem preciznih osnovnih svojstava planete USP, možemo dobiti uvid u istoriju formiranja i evolucije sistema.

Istraživači su odredili poluprečnik i masu planete sa visokim stepenom preciznosti mjereći njenu radijalnu brzinu - kolebanje dok se kreće ka i od Zemlje - što im je takođe dalo više informacija o njenoj unutrašnjoj strukturi.

"Velika gustina ukazuje na to da planetom dominira gvozdeno jezgro", rečeno je iz Njemačkog vazduhoplovnog centra.

Navodi se da su ova svojstva slična onima koje ima Merkur, sa njegovim nesrazmjerno velikim jezgrom od gvožđa i nikla koje ga razlikuje od drugih zemaljskih tijela u Sunčevom sistemu, prenosi b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana