Na Mjesecu uočen novi dvostruki krater nakon udara rakete

GS
Foto: Agencije

Fotografije koje je napravio Lunar Reconnaissance Orbiterameričke svemirske agencije NASA, koji kruži oko Mjeseca od 2009. godine, otkrile su lokaciju neobičnog kratera na lunarnoj površini.

Riječ je o dvostrukom krateru koji je posljedica udara dijela rakete, odnosno o dva kratera koja se preklapaju. Istočni krater ima prečnik od 18, a zapadni od 16 metara, a zajedno čine otisak koji je širok oko 28 metara.

Iako su astronomi očekivali udar nakon što su otkrili da je dio rakete na putu sudara s Mjesecom, dvostruki krater ipak predstavlja iznenađenje.

Najveću masu korištenih raketa čine motori jer njen ostatak uglavnom predstavlja prazni rezervoar goriva. No, dvostruki krater pokazuje da je ovaj objekat imao veliku masu na oba kraja kada je udario u Mjesec.

Tačno porijeklo raketnog tijela, dijela svemirskog otpada koji se nalazi u svemiru već godinama, zasad nije poznat. Ipak, dvostruki krater bi mogao pomoći astronomima da riješe ovu misteriju.

Mjesec nema zaštitnu atmosferu, tako da je ispunjen kraterima koji nastaju kada objekti poput asteroida udaraju u njegovu površinu.

Ovo je bio prvi put da je komad svemirskog otpada nenamjerno udario u Mjesec, a da je ekspertima poznato. Ipak, neki krateri su rezultat namjernog udara letjelica. Primjera radi, četiri velika kratera su nastala nakon misija Apolo 13,14, 15 i 17 te su mnogo veći od preklapajućih kratera koji su nastali usljed udara rakete 4. marta. Međutim, maksimalna širina novog dvostrukog kratera je slična Apollovim kraterima.

Prvobitno se smatralo da je riječ o raketi Falkon kompanije SpaceX koja je lansirana 2015. godine, no kasnije je saopšteno da je vjerovatno riječ o raketi iz kineske lunarne misije. Međutim, Kinezi su odbacili ovu tvrdnju te su rekli da je raketa misije Chang'e-5 sagorjela u atmosferi Zemlje.

Međutim, eksperti tvrde da veći problem predstavlja svemirski otpad u niskoj orbiti Zemlje gdje se može sudariti s funkcionalnim satelitima te tako stvoriti više svemirskog otpada koji bi mogao biti prijetnja ljudima u budućim misijama.

Oko Zemlje se nalazi najmanje 26.000 komada svemirskog otpada čija veličina odgovara veličini loptice za „softbol“ ili je još veća, a u slučaju sudara bi došlo do uništenja satelita. Takođe, postoji više od 500.000 komada svemirskog otpada veličine klikera, koji može oštetiti letjelice i satelite. Što se tiče otpada veličine zrna soli, broj je veći od 100 miliona komada koji bi mogli probiti svemirsko odijelo, prenosi Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana