Moskva razvija novo borbeno izviđačko vozilo

Srna
Moskva razvija novo borbeno izviđačko vozilo

MOSKVA - Rusija razvija najnovije "mars-2000" borbeno vozilo za izviđanje, zasnovano na oklopnom transporteru NTR-82, izjavio je generalni izvršni direktor ruske Vojno-industrijske kompanije (VPK) Aleksandar Krasovicki.

On je za TASS rekao da je u toku rad na proizvodnji borbenog vozila, te da se razmatra razvijanje samohodnog raketnog sistema zemlja-vazduh kratkog dometa "sosna", zasnovanog na BTR-82.

"Među novom opremom u razvoju je borbeno vozilo antisaboter 'tajfun-M', koji je zasnovan na BTR-82, kojeg je proizvelo Udruženje za istraživanje i proizvodnju 'Strela'. Dizajniran je za zaštitu mobilnih raketnih sistema ruskih Raketnih snaga strateške namjene", istakao je Krasovicki.

Prema riječima Krasovickog, postojaće potražnja za osnovom oklopnog transportera jer, za razliku od drugih oklopnih šasija na točkovima, može da prođe prepreke u vodi, s obzirom na pojavu novih sistema oružja i specijalne opreme i potrebu da se proizvedu njihove verzije na točkovima.

Krasovicki je naglasio da Rusija, u isto vrijeme, ne planira da koristi šasiju BTR-82 za civilna vozila, ali da će, u slučaju potrebe da se proizvede civilno vozilo na bazi te šasije, to raditi VPK.

VPK je najveći ruski proizvođač oklopne opreme za točkove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana