Moskva gradi svemirski centar za praćenje vanrednih situacija

Tanjug
Moskva gradi svemirski centar za praćenje vanrednih situacija

MOSKVA - Rusija će osnovati svemirski centar za praćenje vanrednih situacija u zemlji, a državna svemirska korporacija “Roskosmos” planira da za tu svrhu izdvoji više od 7,5 milijardi rubalja (101,2 miliona dolara), navodi se u dokumentu objavljenom na internet stranici ruske Vlade za nabavke.

U dokumentu se navodi da će svemirski centar osigurati praćenje vanrednih situacija koje izazivaju i čovjek i priroda, kao i svemirskog sistema u njegovoj osnovi.

Izgradnja bi trebalo da bude završena do 15. novembra 2025. godine.

Objekat će činiti kontrolni centar na Zemlji i orbitalna grupacija satelita “kanopus jedan” i “kanopus dva”, koji će biti lansirani sa kosmodroma Vostočni na ruskom Dalekom istoku, javio je TASS.

Direktor Odjeljenja za navigacione svemirske sisteme u “Roskosmosu” Valerij Zaičko izjavio je da će sateliti biti iskorišćeni za praćenje vanrednih situacija, otkrivanje šumskih požara i velikih izvora zagađenja vazduha.

Sateliti će biti opremljeni infracrvenom opremom koja će ruskom Ministarstvu za vanredne situacije omogućiti da locira požare u njihovoj ranoj fazi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana