Mokraća astronauta korisna za pravljenje betona na Mjesecu

GS
Mokraća astronauta korisna za pravljenje betona na Mjesecu

Evropska svemirska agencija (ESA) kaže da bi mokraća astronauta mogla biti koristan sastojak za pravljenje betona kada se jednom bude gradila baza na Mjesecu.

ESA je saopštila da su istraživači u nedavnoj studiji koju je ona sponzorisala, otkrili da bi urea glavno organsko jedinjenje u mokraći, olakšalo pravljenje smeše za "lunarni beton".

Uz to bi takvo korišćenje mokraće koje bi već bilo na mjestu izgradnje Mjesečeve baze, smanjilo potrebu za transportom vode sa Zemlje, te bi smanjilo i cijenu misije.

Glavni sastojak "lunarnog betona" bio bi praškast materijal na Mjesečevoj površini, nazvan "lunarni regolit".

Regolit (grčki: "prekrivač stena") je rastresiti sloj raznorodnog materijala, dijelom nastao od razdrobljenog i, uticajem meteoroloških prilika, sitno izmrvljenog kamena. Ima ga na Zemlji, drugim planetama, na Mjesecu, asteroidima.

Jednostavno i ekonomično

ESA je rekla da urea "može razbiti vodonične veze i smanjiti viskozitet tečnih mešavina", te bi se i time smanjila količina vode potrebna za izradu betona.

"Zahvaljujući budućim stanovnicima Mjeseca, litar i po tečnog otpada koji čovjek stvara svakodnevno, mogao bi postati obećavajući nusproizvod za istraživanje svemira", navela je ESA u pošlonedjeljenom saopštenju.

"Nadamo se da bi mokraća astronauta mogla da se koristi u budućoj bazi na Mjesecu, uz manje prilagodjavanje sadržaja vode", izjavila je koautorka studije, Marliz Arnhof.

"To je veoma praktično rješenje i zato što se njime izbjegava potreba za dodatnim komplikovanjem ionako složenih sistema za reciklažu vode za astronaute", dodala je ona.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana