Mogu li komarci prenositi koronu?

G.S.
Mogu li komarci prenositi koronu?

Sezona je komaraca, a poznato je da krvopije prenose bolesti, ljudi su zabrinut. Mogu li komarci prenositi koronu? I ako mogu, da li mogu zaraziti ljude?

Jednostavan odgovor je: malo vjerovatno. Zvanično saopštenje Svjetske zdravstvene organizacije kaže da ne postoje informacije ili dokazi koji upućuju na to da se novi virus korona može prenositi preko ujeda komaraca.

Za početak, korona virus je respiratorni virus, i glavni način prenosa su virusne kapljice ispuštene u vazduh koje inficiraju druge osobe. Da bi komarac postao zaražen koronom, virus mora biti u krvi osobe koju je ugrizao.

"SARS-CoV2 je respiratorni virus koji se isključivo zadržava u plućima i respiratornom traktu kod inficiranih osoba i rijetko se nalazi u krvi", poručuju sa Kolorado Univerziteta.

Usput, da bi se virus prenio sa osobe na osobu putem komarca ili nekog drugog insekta, virus bi se morao replikovati unutar komarca. Međutim, nijedna vrsta korona virusa nije pokazala da to može učiniti.

Prije svega, komarac bi morao pokupiti potrebnu količinu virusa tokom ugriza. Virus tada mora ne samo preživjeti probavni proces, već se razmnožavati unutar komaraca i proći kroz crijevnu strukturu komaraca. Odatle mora proći do pljuvačnih žlijezda, a komarci ih mogu izraziti kao dio svojih pljuvačnih sekreta." 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana