Mocartova sonata ipak nema ljekovit učinak kod oboljelih od epilepsije

GS
Foto: Ilustracija

Novo istraživanje psihologa sa Univerziteta u Beču pokazuje da ne postoje naučni dokazi da Mocartova sonata KV448 ima ljekovit učinak kod osoba oboljelih od epilepsije.

Muzici Volfganga Amadeusa Mocarta pripisuje se zapanjujući utjecaj, posebno u posljednjih 50 godina. Izvještaji o mogućem pozitivnom dejstvu slušanja Mocartove sonate na simptome epilepsije dobili su veliku pažnju medija.

Empirijska pouzdanost temeljnih naučnih otkrića je do sada ostala nejasna. Nova studija bečkih psihologa sada pokazuje da ne postoje dokazi koji bi potvrdili da Mocartova melodija ima pozitivan učinak na epilepsiju.
Mocartova muzika se u prošlosti povezivala s nizom navodno korisnih učinaka na ljude, životinje pa čak i mikroorganizme.

 Tako bi slušanje ove muzike trebalo povećati inteligenciju odraslih, djece ili fetusa u maternici. Bakterije u postrojenjima za prečistavanje otpadnih voda bi bile učinkovitije da slušaju Mocartovu kompoziciju, a krave bi davale više mlijeka. Većina ovih navodnih efekata nema nikakvu naučnu osnovu.

Zajedničko porijeklo ovih ideja može se dovesti u vezu s opažanjem privremenog povećanja performansi učenika na testovima prostorne percepcije nakon slušanja prvog dijela Mocartove sonate.

U skorije vrijeme, neke studije su prijavile ublažavanje simptoma kod pacijenata s epilepsijom. Međutim, novo istraživanje sa bečkog univerziteta, zasnovano na cjelokupnoj dostupnoj naučnoj literaturi o ovoj temi, pokazalo je da ne postoje pouzdani dokazi o tako pozitivnom djelovanju Mozartove muzike, prenosi Kliks

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana