Misteriozni 'vilinski krugovi' u pustinji: Niko ne zna zašto su tamo

GS
Foto: Instagram

Suva, pjeskovita i topla pustinjska područja su ispunjena neobičnom pojavom o kojoj naučnici ne znaju mnogo, ipak, pravljenje mape na kojoj su zabilježeni tzv "vilinski krugovi" omogućila im je da shvate nove zanimljive činjenice o njima.

Prema novoj procjeni stručnjaka, vilinske krugove možemo naći na 263 mjesta, odnosno na tri kontinenta i u 15 zemalja; uključujući Madagaskar i Srednju Aziju. Ove nove informacije mogle bi pomoći naučnicima da otkriju što ih tačno uzrokuje, piše Science Alert.

Prava misterija prirode

"Sproveli smo globalnu i temeljnu procjenu mjesta nalik vilinskim krugovima i otkrili stotine lokacija na tri kontinenta. Naša studija pruža uvid u ekologiju i biogeografiju ovih fascinantnih uzoraka, pa se radi o prvom atlasu njihove globalne distribucije", rekao je ekolog Emilio Guirado sa Univerziteta Alikante u Španiji.

Vilinski krugovi su prava misterija prirode. Pojavljuju se u pustinjskim predelima kao mrlje suve, gole zemlje, do oko 12 metara u obimu i oni su gotovo uvijek međusobno odvojeni; ne dodiruju se ili preklapaju.

Mada još uvijek ne znamo sa sigurnošću što ih tačno uzrokuje, novija istraživanja ukazuju na to da su za ovu tajanstvenu pojavu možda odgovorni sićušni insekti. Naučnici su neko vreme razmatrali ideju da ih stvaraju toksini koje za sobom ostavljaju druge biljne vrste, ali ta hipoteza je odbačena prije par godina.

Naučnici su u novom istraživanju analizirali satelitske snimke visoke rezolucije i proučavali područja širom sveta. "Otkrili smo 263 lokacije s obrascima vegetacije nalik na vilinske krugove. Među njima su već identifikovana mjesta u Namibiji i Zapadnoj Australiji, ali i Zapadnoj Sahari, Afričkom rogu, Madagaskaru i slično", pišu naučnici u istraživanju.

Otkrivene zajedničke karakteristike

Uspjeli su da identifikuju specifične karakteristike zajedničke svim mjestima s vilinskim krugovima, poput vrlo suvog, pustinjskog okruženja, visoke temperature, visoke sezonalnosti padavina, tla s vrlo malo hranjivih materija i visokim sadržajem pijeska.

Ono što je zanimljivo, otkrili su da područja s vilinskim krugovima imaju stabilniju produktivnost vegetacije tokom vremena od okolnih područja na kojima nije zabeležen ovaj tajanstveni fenomen. Guirado i njegove kolege smatraju da bi ovi nalazi mogli pomoći pri identifikaciji razloga specifičnih za neku regiju zbog kojih bi moglo doći do pojave vilinskih krugova, prenosi Nacionalna Geografija

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana