Misteriozni pozdrav iz svemira stiže nam tačno u dan: Astronomi u potrazi za izvorom

G.S.
Misteriozni pozdrav iz svemira stiže nam tačno u dan: Astronomi u potrazi za izvorom

Otprilike svaki 161 dan iz svemira nam stiže misteriozni signal, a sad se opet pojavio.

U junu ove godine astronomi su zabilježili brzi radio signal poznatiji kao FRB 121102, koji se ponavlja u pravilnom obrascu i dolazi iz svemira. Ovo je drugi put da je otkriven radio signal sa prepoznatljivim i ponavljajućim uzorkom.

Prvi je otkriven u februaru ove godine, a astronomi su predvideli da će se ponovo pojaviti u julu ili avgustu, što se i desilo.

FRB su radio signali sa talasnom dužinom između frakcija milisekunde i nekoliko milisekundi. Naučnici još nisu shvatili šta predstavljaju i zašto postoje, ali izvor ovog signala je poznat i to je patuljasta galaksija udaljena tri milijarde svjetlosnih godina.

Prvobitno se pretpostavljalo da se radio signal iz svemira FRB 121102 ponavlja svakih 157 dana, s obzirom na podatke prikupljene tokom perioda od pet godina, koji su takođe objavljeni u naučnoj literaturi još u junu.

U međuvremenu je napravljena nova studija koja treba da bude objavljena i korigovala je vremenski interval u kojem se javlja signal FRB 121102 na Zemlji, a sada je taj interval 161 dan, plus-minus pet dana tolerancije.

S obzirom na to da se radi o ponavljajućem signalu, naučnici sada mogu efikasnije da predvide njegovu aktivnost, ali i potencijalno da steknu novi uvid u njegovo porijeklo.

Prvo istraživanje na FRB 121102 sproveo je Kaustubh Rajvade sa Univerziteta u Mančesteru i on vjeruje da bi izvor signala mogla biti neutronska zvijezda u pomenutoj patuljastoj galaksiji.

“S obzirom na kratko trajanje i veliku osjvetljenost samih radio signala, dobra pretpostavka bila bi da je riječ o neutronskoj zvijezdi sa vrlo jakim magnetnim poljem i u orbiti sa sličnim objektom”, rekao je Rajvade.

Izvor vjerovatno nisu vanzemaljci, a astronomi vjeruju da je signal došao iz prirodnog izvora.

“Mislim da postoji prirodno objašnjenje ovih događaja, ali sam otvorenog uma, pa ću ići tamo gdje me dokazi dovedu”, kazao je astrofizičar Adam Deller za Cnet.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana