Međunarodna svemirska stanica izbjegla udar nepoznatog svemirskog otpada

G.S.
Međunarodna svemirska stanica izbjegla udar nepoznatog svemirskog otpada

Međunarodna svemirska stanica je uspješno izbjegla udar nepoznatog "svemirskog otpada" u utorak naveče

Američka svemirska agencija NASA je saopćila da je svemirski otpad uočen blizu ISS-a te da je zbog toga izveden "manevar izbjegavanja" kako bi se stanica sklonila. Ipak, NASA je istakla da članovi posade nisu bili u opasnosti.

Za sklanjanje ISS-a iskorištena je letjelica Progress koja je spojena sa stanicom. Tokom manevrisanja je posada bila u ruskom segmentu, bliže putničkpk letjelici Soyuz. Nakon što je izveden manevar koji je trajao 150 sekundi, posada se vratila svojim uobičajenim aktivnostima.

Još uvijek nije jasno o kakvom svemirskom otpadu se radi, a NASA-ini kontrolori misije u Houstonu su ga pratili uz pomoć Američke svemirske komande. U jednom trenutku je bio udaljen 1,39 km od ISS-a-

Svemirska stanica je nekoliko puta u prošlosti bila pogođena malim svemirskim otpadom, a manevar izbjegavanja je izvela i 2015. godine. Bio je to dio rakete Minotaur koja je lansirana dvije godine ranije. Tada su također korišteni potisnici letjelice Progress kako bi se izveo manevar.

Problem svemirskog otpada vremenom postaje veći, a ISS je tokom ove godine izbjegla tri udara.

U svemiru je sve veća "gužva" jer se već radi na nekoliko ogromnih satelitskih konstelacija. NASA je zabrinuta zbog svemirskog otpada u niskoj orbiti Zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana