Mask objavio snimak majmuna koji igra igricu koristeći samo um

Tanjug
Mask objavio snimak majmuna koji igra igricu koristeći samo um

SAN FRANCISKO - Kompanija milijardera Ilona Maska „Neuralink“ , koja se bavi povezivanjem mozga sa kompjuterom, objavila je video snimak na kojem majmun sa ugrađnim čipovima igra video igru koristeći samo um.

U trominutnom snimku vidi se kako Pejdžer, mužjak makaki majmuna kome su čipovi ugrađeni u obje strane mozga, igra igricu “Majnd pong”, a džojstik pomera samo razmišljajući o tome kako ruku pomera na gore ili na dole.

Mask je na „Tviteru“ objasnio da će prvi proizvod „Neuralinka“ omogućiti paralizovanoj osobi da koristi pametni telefon svojim umom brže nego što ga ostali koriste uz pomoć prstiju.

- Buduće verzije će omogućiti preusmeravanje signala sa neuralinkova na neuralinke u telesnim senzornim neuronima, pa će, na primer, paraplegičari moći ponovo da hodaju - navedeno je u saopštenju kompanije, prenosi Rojters.

Pejdžer je poslije šest nedellja treninga naučio da igra igricu iz 70-tigodina koristeći džojstik.

„Neuralnik“ je tokom tog procesa snimao informacije o tome koji neuroni kontrolišu određene pokrete, nakon čega je džojstik isključen, a majmun ostavljen da kontroliše igru samo svojim umom.

Prošle godine „Neuralink „je izveo demonstraciju sa svinjom, ali je utvrđeno da makakiji imaju homologiju mozga i sposobnosti ponašanja sličniju ljudima.

Kompanija sa sjedištem u San Francisku, osnovana 2016. godine, namjerava da razvije bežične moždane implante koj bi pomogli u liječenju neroloških stanja, kao što su Alchajmerova bolest ili povrede kičmene moždine.

Kompanija ističe da želi da spoji čovječanstvo sa vještačkom inteligencijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana