Mask najavio promjenu plaćene funkcije Tviter blu od 15. aprila

Tanjug
Mask najavio promjenu plaćene funkcije Tviter blu od 15. aprila

VAŠINGTON - Vlasnik "Tvitera" Ilon Mask najavio je promenu plaćene funkcije Tviter blu od 15. aprila, kada će samo verifikovani pretplatnici imati postove preporučene drugim korisnicima i moći da glasaju u anketama.

Mask je rekao da su promene „jedini realan način da se reši napredni AI bot koji preuzima vlast".

„Glasanje u anketama će zahtjevati verifikaciju iz istog razloga“, naveo je Mask. Prema toj izmjeni, postovi sa naloga koji se ne plaćaju neće biti uključeni u preporučene tvitove „Za vas“, objavio je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Mask je ranije izjavio da plaćena verifikacija značajno povećava troškove korišćenja botova i olakšava njihovu identifikaciju. Međutim, pojedini korisnici društvenih medija kritikovali su taj potez. "Tviter" je prošle sedmice saopštio da će ukloniti verifikovan status pojedinih naloga koji datiraju iz vremena pre nego što je Mask kupio kompaniju. Korisnici trenutno plaćaju sedam dolara mesečno za verifikaciju plavim kvačicama, što takođe omogućava pristup dodatnim funkcijama.

Bivši radnik u "Tviter" timu za verifikaciju, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za Bi-Bi-Si da je cilj njegovog tima bio da zaštiti korisnike od štete u stvarnom svijetu, a da je najnovija mera potpuno suprotna od toga.

"Verifikovani korisnici će koristiti svoju moć i svoje prisustvo na platformi da utiču na bilo šta, od dezinformacija do stvarne štete za korisnike širom sveta.

To je tiha prijetnja koju niko ne vidi", upozorio je taj izvor. Mask je prošle godine, kada je kupio "Tviter", rekao da želi da se platformi „maksimalno veruje“ i da to „nije način da se zaradi novac“, a sadašnja politika kompanije veoma se razlikuje od tih ideala, ocenjuje Bi-Bi-Si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana