Lijek protiv virusa HIV nije dokazano efikasan protiv Kovida-19

Srna
Lijek protiv virusa HIV nije dokazano efikasan protiv Kovida-19

NENjU DžERSI - Kompanija "Džonson i Džonson" saopštila je danas da nema dokaza da je lijek "prezista", namijenjen suzbijanju virusa HIV, efikasan i protiv virusa korona, uprkos izvještajima koji to sugerišu.

Kompanija je saopštila da je svjesna da se lijekovi protiv HIV-a razmatraju kao opcija za liječenje pacijenata koji imaju dijagnozu Kovida-19.

"Džonson i Džonson" je saopštio da je upotreba lijekova protiv virusa HIV u ovu svrhu zasnovana na neobjavljenim kliničkim podacima iz slučajava kada su pacijenti bili oboljeli od ozbiljnog akutnog respiratornog sindroma, koji je sličan oboljenju iz sadašnje pandemije.

Kineski list "Čangđijang danas" pisao je prošlog mjeseca da su kineski istraživači utvrdili da lijekovi "abidol" i "darunavir" /drugo ime za "prezistu"/ mogu da zaustave virus u laboratorijskim testovima "in vitro".

"In vitro" eksperimenti odnose se na testove koji se obavljaju bez ćelija.

Nisu objavljene studije u kojima se procjenjuje efikasnost lijeka "prezista" protiv virusa korona, navodi "Džonson i Džonson" i dodaje da je u toku testiranje antivirlanog lijeka "darunavir" da bi se utvrdilo da li on djeluje i protiv virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana