Koralni grebeni u Pacifiku kriju milione bakterija

Tanjug
Foto: ScienceNews

PARIZ - Koralni grebeni nisu samo staništa tropskih riba. Oni u Tihom okeanu sadrže više od tri miliona vrsta bakterija, saopštili su istraživa dobiju hranljive materije koje su im potrebne za preživljavanje ili da se zaštite od bolesti.

 Biodiverzitet ovih mikroba koji žive na grebenima je, međutim, još uvijek nejasan. Većina studija ispituje životinjske vrste na malom području ili se fokusira samo na jednu vrstu. A globalna istraživanja je teško uraditi.

    Tokom ekspedicije "Tara Pacifik" sprovedene od 2016. do 2018. godine, Galan i njegove kolege su posjetili 99 koralnih grebena. Na svakoj lokaciji prikupili su uzorkeči u naučnoj publikaciji "Nature Communications".

    "To znači da naučnici u velikoj meri potcenjuju mikrobiom Zemlje", rekao je mikrobiolog Pjer Galan sa Univerziteta Sorbona u Parizu.

    Nova saznanja o broju bakterija koje žive u koralnim grebenima Tihog okeana spadaju samo u trenutne prociene ukupne mikrobne raznolikosti Zemlje, što sugeriše da na planeti živi eksponencijalno više bakterija nego što se ranije mislilo.

    Koralni grebeni su među najraznovrsnijim ekosistemima na Zemlji, a mikrobi su ključni za očuvanje zdravlja bića koja tamo žive. Bakterije mogu da pomognu koralima da planktona, tri vrste korala i dve vrste riba, sakupivši 5.392 uzorka. Tim je zatim kategorisao koliko se vrsta bakterija može pronaći u svakom uzorku, na osnovu genetskih razlika među mikrobima.

    "Reč vrsta baš i ne funkcioniše dobro za mikrobe", kaže Dženifer Bidl, mikrobiološki ekolog sa Univerziteta Delaver u Luisu, koja nije bila uključena u studiju. Teško je uporediti fizičke karakteristike poput oblika ili boje da bi se tako mali i teško uočljivi organizmi razdvojili u različite vrste.

    Genetske analize su identifikovale više od 540.000 vrsta bakterija koje žive na tri vrste organizama. Samo taj broj - koji je mali dio faune pacifičkih grebena - čini oko 20 odsto trenutnih procena svih bakterija koje žive na Zemlji, koje se kreću od 2,72 miliona do 5,44 miliona. 

    Na osnovu toga koliko vrsti riba i korala živi u zapadnom i centralnom Pacifiku, samo koralni grebeni iz tog okeana mogu da sadrže najmanje 2,8 miliona vrsta bakterija, izračunao je tim.

    Takva raznolikost može biti neka vrsta „ekološkog osiguranja“ za grebene, rekao je Galan. Na primjer, više vrsta bakterija može pomoći koralnim polipima na isti način, tako što će obezbediti da ta stvorenja koja grade korale dobiju ključne hranljive materije. Uz toliko raznolikosti, neke bakterije mogu lako da zamene druge koje su u nevolji, na primer kada nešto poput visokih temperatura prouzrokuje krah bakterijske populacije.

    Procjene bi dalje mogle da potcenjuju mikrobne raznolikosti u pacifičkim grebenima, kaže Bidl. Teško je izbrojati nešto što je nevidljivo golim okom, a molekularni alati za posmatranje genetskog materijala često isključuju organizme kojih naučnici nisu svjesni. 

    "Metode koje koristimo uvek umanje stvarni broj mikroba", rekao je Bidl.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana