Kinezi predstavili hibrid automobila i helikoptera

GS
Foto: ILUSTRACIJA

Sviđalo se to nekome ili ne, Kina zaista proizvodi neke sjajne automobile, luksuzne SUV-ove, hibride i električna vozila, a na tržište bi prije svih ostalih mogla plasirati i leteći automobil.

Južnokorejska kompanija Hundai procjenjuje da će leteći automobili postati stvarnost prije kraja desetljeća, ali kineski brend Xpeng to pokušava učiniti čak i ranije.

Xpeng je predstavio leteći automobil koji će na tržište plasirati njegova podružnica HT Aero, koja je fokusirana ekskluzivno na Urban Air Mobilty (UAM), odnosno urbanu zračnu mobilnost te je dosad obavila više od 15.000 testnih letova različitim prototipima letećih dronova i automobila.

Najnoviji prototip još uvijek nema ime, ali u Xpengu očekuje da će proizvodnja početi već 2024. godine. Električno vozilo ima slične proporcije kao i standardni automobil, ali posjeduje sklopive propelere koji se mogu "sakriti" u karoseriju kada se automobil kreće na tlu.No, koncept ima i mana.

Prije svega, propeleri izgledaju teški, a to neće uticati potitivno na domet. Čak i da su napravljeni od laganog materijala poput karbona, problem u tom slučaju pos Kompanija Tesla takođe u planovima ima leteći automobil, a direktor kompanije Elon Musk je još 2019. godine najavio da će Roadset moći letjeti.

Od tada nije bilo nikakvih dokaza kojim bi potkrijepio svoje tvrdnje, ali jedno je sigurno, koja god kompanija bude prva, definitivno će privući mnogo pažnje.Ostaje nada da će zakoni i sigurnosni protokoli napredovati brzo kao i tehnologija.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana