Kinezi dizajnirali robotizovanu ruku za pregled osoba sa koronavirusom

GS
Kinezi dizajnirali robotizovanu ruku za pregled osoba sa koronavirusom

Naučnici jednog od najboljih Univerziteta u Kinu dizajnirali su robotsku ruku za koju tvrde da bi mogla da spašava živote u jeku epidemije koronavirusa.

Mašina se sastoji od robotizovane ruke na točkovima koja može da obavi ultrazvučni pregled, uzme briseve iz usne šupljine i čuje zvukove koji proizvode organi pacijenta, za šta se obično koristi stetoskop.

Takve zadatke obično obavljaju sami ljekari, ali uz pomoć ovakvog robota, opremljenog kamerama, medicinsko osoblje neće morati da bude u istoj prostoriji u kojoj se nalazi pacijent, ono može biti čak i u drugom gradu.

"Ljekari su vrlo hrabri, ali ovaj virus je jednostavno veoma zarazan", rekao je glavni dizajner robota, profesor na univerzitetu Cingua, Zeng Gangcie i dodao da se robotske ruke mogu koristiti i za najopasnije zadatke.

Na ideju o robotu došao je tokom proslave Lunarne nove godine, kada je Vuhan bio zatvoren, a broj zaraženih i umrlih svakog dana ubrzano rastao.

Zeng je želeo da doprinese nastojanjima da se svima kojima je potrebno pruži odgovarajuća pomoć. Prvoga dana Lunarne nove godine od prijatelja Dong Jahonga, predsjednika pekinške bolnice Cinghua Čangung čuo je da je najveći problem u tomu što se zdravstveni radnici "na prvoj liniji obrane" lako zaraze koronavirusom.

Odlučio je da okupiti tim koji je preradio dve mehaničke ruke uz pomoć iste tehnologije koja se koristi na svemirskim stanicama i za istraživanja Meseca.

"Roboti su gotovo u potpunosti automatizovani, pa čak uspevaju da se dezifikuju nakon pregleda pacijenta", pojasnio je Zeng i dodao: "Ali ljekari smatraju da je bolje pribjeći što manjoj automatizaciji jer prisutnost ljekara smiruje i tješi pacijenta".

Tim trenutno raspolaže sa dva robota, od kojih je jedan još uvijek u univerzitetskoj laboratoriju, a drugi je u bolnici Vuhan Union, gde su ljekari počeli da se osposobljavaju za njegovu upotrebu, prenosi N1.

Ako sve bude išlo po planu, robot će početi da se koristiti na pacijentima oboljelim od koronavirusa u Vuhanu od nedelje, rekao je Zeng.

Naučnik je dodao da bi želio da izraditi još sličnih robota, ali sredstva univerziteta "su presušila". Izrada jednog robota košta 72.000 dolara.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana