Kineski rover raširio "krila" na Crvenoj planeti

Srna
Foto: Ilustracija

Kineski rover "Žurong" raširio je na Marsu svoje solarne panele i kamere, koji izgledaju poput krila i očiju, u okviru istraživanja ove planete, prikazano je na fotografijama koje je danas objavila kineska svemirska agencija.

Spuštanje rovera na površinu Marsa u maju bila je prva ovakva operacija koju je bilo koja zemlja realizovala uspješno iz prvog pokušaja, što je ogroman korak za status Kine kao svemirske supersile.

Rover, koji je dobio ime po kineskom mitskom bogu vatre, istražuje topografiju Marsa u velikoj ravnici od lave koja je dobila ime Utopija.

Agencija je opisala objavljene fotografije aparata sa kineskom zastavom kao "otisak Kine" na površini Marsa, prenio je AFP.

"Žurong" ima šest točkova, solarni pogon i težak je 240 kilograma. Očekuje se da će u periodu od tri mjeseca praviti fotografije, sakupljati geografske podatke i uzimati uzorke stijena.

Agencija je saopštila da su svi inženjerski zadaci obavljeni bez ikakvih problema i po planu, te da je oprema trenutno u "dobrom stanju".

Kina je do sada uspjela da pošalje astronaute u svemir, sonde na Mjesec, a sada i rover na Mars - što je jedna od najprestižnijih stvari u nadmetanju za dominaciju u svemiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana