Kineski rover pronašao tragove vode na Marsu

Kliks
Foto: CNSA

Hidrirani minerali koje je otkrio kineski roborski rover Zurong na Marsu nalaze se u ogromnom bazenu za koji se vjeruje da mjesto praistorijskog okeana. Oni ukazuju na to da je voda bila prisutna na površini vode duže nego se prethodno vjerovalo.

Prema analizi podataka koje je poslao rover na Zemlju, tragovi vode su otkriveni u uzorcima minerala starim 700 miliona godina.

Vjeruje se da je Mars bio vlažan do prije otprilike 3 milijarde godina kada se završilo drugo geološko doba planete pod nazivom Hesperijska epoha. U sadašnje Amazonskom periodu nema površinskih voda.

Tlo koje je sadržavalo minerale, a čiji je uzorak uzeo Zurong, imalo je tvrdu koru koja se mogla formirati podizanjem podzemne vode ili topljenjem leda koji je ispario.

Kineski rover istražuje ogromnu ravnicu pod nazivom Utopia Planitia na koju je sletio u maju prošle godine. Dosad je prešao oko dva kilometra od mjesta slijetanja prikupljajući podatke o terenu.

U proteklim godinama podaci koje skuplja sonda pod kontrolom Evropske svemirske agencije otkrila je vodu ispod leta na južnom polu Crvene planete.

Gotovo sva voda na Marsu je "zarobljena" pod njegovim polarnim ledenim kapama s veoma malim tragovima u tankoj atmosferi planete. Lociranje podzemnih voda je ključno za određivanje potencijala planete za život, kao i za osiguravanje trajnog resursa za svako ljudsko istraživanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana