Kineski astronauti stigli na stanicu

Srna
Kineski astronauti stigli na stanicu

PEKING- Kineski svemirski brod sa trojicom astronauta spojio se danas sa novom svemirskom stanicom, što je veliki korak naprijed u ambicioznom svemirskom programu Kine.

Brod "Šenžu-12" spojio se sa modulom "Tijanhe" oko šest časova nakon lansiranja iz svemirskog centra Đijukuan, na obodu pustinje Gobi.

Trojica astronauta će živjeti u modulu i izvoditi eksperimente, testirati opremu, obavljati poslove održavanja i pripremati stanicu za spajanje sa dva laboratorijska modula sljedeće godine, prenio je AP. Kina je uspjela da pošalje 14 ljudi u svemir od 2003. godne i postala je tek treća zemlja, poslije bivšeg Sovjetskog Saveza i SAD, koja je to uradila samostalno.

Vrijeme putovanja sa Zemlje do stanice u orbiti naše planete skraćeno je sa dva dana kao rezultat "mnogih velikih dostignuća i inovacija", izjavio je državnoj televiziji zamjenik glavnog inženjera misije Gao Su.

On je rekao da su mnogi sistemi automatizovani ili se kontrolišu sa daljine, što "značajno smanjuje pritisak na astronaute".

"Šenžu-12" je treća od 11 misija, a četiri će biti sa ljudskom posadom, koje su neophodne za završavanje radova na prvoj kineskoj svemirskoj stanici. Gradnja je počela u aprilu lansiranjem najvećeg od tri modula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana