Kina razvila svoj prototip malog helikoptera za Mars

Tanjug
Foto: Ilustracija

PEKING - Kina je razvila prototip minijaturnog helikoptera za kontrolu nad budućim misijama na Marsu, nakon što je njen robot rover izvršio istorijsko sletanje na Crvenu planetu prije nekoliko mjeseci.

Prototip je po izgledu sličan robot helikopteru "Genijalnost" koji je NASA razvila ove godine za svoj rover "Istrajnost" ,prema fotografiji objavljenoj u srijedu na internet stranici kineskog Državnog svemirskog naučnog centra, prenosi Rojters.

Kineski centar je saopštio da bi helikopter mogao biti oruđe za kineska istraživanja Marsa, ali nije naveo više detalja.

Kina je u maju u svojoj prvoj misli roverom sletjela na Mars, postavši tako druga država nakon SAD koja je to učinila, nakon što je NASA rover sletio na planetu u februaru, a Peking je najavio da planira svoju prvu misiju sa posadom na Mars 2033.

NASA je u aprilu potvrdila da je njen minijatruni helikopter, težak 1,8 kilograma, izveo svoj prvi let od 40 sekundi i da se uzdigao do visine od oko tri metra, ostao na jednom mjestu 30 sekundi, a zatim se vratio na površinu Marsa.

Od tada je, prema NASA, ova letjelica je napravila više od 10 izleta, i prešla udaljenost preko 2 km sa vremenom leta od ukupno oko 20 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana