Kina objavila slike Marsa

Tanjug
Kina objavila slike Marsa

Slike koje je objavila kineska svemirska agencija detaljno su zabilježile crvenu, ravnu i kamenom prekrivenu površinu Marsa, zajedno sa roverom i platformom za slijetanje koji su se našli na površinu Marsa prošlog mjeseca.

Serija slika visoke rezolucije objavljena je na veb stranici Kineske nacionalne svemirske uprave (CNSA) prikazuje teren crvene planete u boji, kao i platformu za slijetanje i rover Džurong, navela je CNSA.

​Gornja slika prikazuje površinu Marsa, koja djeluje relativno ravno, sa stijenama različitih veličina rasutih svuda. Imaju glatke ivice, svijetlije su boje od terena i poluukopane su, navodi CNSA. Na krajnjem dijelu slike nalazi se prstenasta jama sa tamnijim, ugaonim kamenjem i nekoliko pješčanih dina dalje.

Platforma za slijetanje snimljena je kada se rover odmaknuo od nje za oko šest metara.

Slijedeća slika, koja prikazuje platformu za slijetanje, snimljena je kada se rover odmaknuo od platforme za oko šest metara. Prikazana je i kineska zastava i obrisi maskote za Zimske olimpijske igre i paraolimpijske igre u Pekingu 2022. godine.

​Kineska misija Tijanven-1, koja se sastoji od orbitera, platforme za slijetanje i rovera, pokrenuta je prošlog jula. Sonda koja je nosila rover sletjela je u prostranu ravnicu na sjevernoj hemisferi Marsa, 15. maja.

Rover Džurong spustio se sa platforme za slijetanje na površinu Marsa 22. maja, započinjući istraživanje Crvena planeta. Istražuje to područje 28 marsovskih dana (marsovski dan je približno 40 minuta duži od dana na Zemlji).

Rover istražuje Marsovu površinu i traži tragove vode ili leda koji bi nam mogli pomoći da shvatimo da li je ikada bilo života na Marsu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana