Kina lansirala novu letjelicu u svemir

Tanjug
Foto: Printscreen

PEKING - Troje astronauta poletilo je danas u svemirskoj letjelici Šendžou-15 kako bi izvršili prvu smjenu posade na Kineskoj svemirskoj stanici, a koja predstavlja drugu naseljenu stanicu u niskoj orbiti u istoriji.

 Svemirska letjelica Šendžou-15 (Božanski brod) i njena tri putnika poletjeli su na raketi Long Marc-2F iz lansirnog centra Điukuan u pustinji Gobi na sjeverozapadu Kine, javila je kineska državna televizija CCTV.
    
Šendžou-15 je poslednja od 11 misija u nizu, čiji je krajnji cilj sklapanje „Nebeske palate“, kako se stanica sa više modula još naziva u Kini.
    Očekuje se da će se prethodni članovi posade, koji su stigli početkom juna, vratiti na Zemlju početkom decembra nakon jednonedeljne primopredaje koja će utvrditi sposobnost stanice da privremeno izdrži šestoro astronauta, što bi bio još jedan rekord za kineski svemirski program, dodaje CCTV.
    
Stanica ima projektovani životni vijek od najmanje jedne decenije, a očekuje se da će rezidentni astronauti izvesti preko 1.000 naučnih eksperimenata - od proučavanja prilagođavanja biljaka svemirskim okolnostima, do toga kako se tečnost ponaša u uslovima mikrogravitacije.
    „Nebeska palata“ bila je kulminacija skoro dve decenije kineskih misija u svemir.
    Kineski svemirski letovi s ljudskom posadom počeli su 2003. godine kada je bivši pilot borbenog aviona Jang Livej poslat u orbitu u kapsuli, Šendžou-5, i postao prvi Kinez u svemiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana