Kapsula se spojila sa Svemirskom stanicom

Srna
Kapsula se spojila sa Svemirskom stanicom

VAŠINGTON - Četvoro astronuta spojilo se sa Međunarodnom svemirskom stanicom (MSS) u kapsuli koju je napravila kompanija “Spejs eks” Ilona Maska, što je bila prva misija prevoza ljudi privatnom kapsulom koju je kupila Nasa.

Na MSS je u kapsuli “dregon” stiglo troje Amerikanaca i jedan Japanac, a pristajanje je obavljeno u 5.01 časova po srednjoevropskom vremenu.

Svemirska stanica, koja kruži u orbiti na visini od 400 kilometara iznad Zemlje, biće njihov dom u narednih šest mjeseci. Nakon toga će ih zamijeniti druga grupa astronauta koja će stići “dregonom”.

Ovakva rotacija vršiće se dok “Boing” sljedeće godine ne počne da koristi svoj svemirski brod.

Na Stanicu su stigli Amerikanci Majkl Hopkins, Viktor Glover i Šenon Volker, kao i iskusni japanski astronaut Soiči Noguči. Od ranije u orbitalnom objektu borave još dva američka astronauta i dva ruska kosmonauta.

Razvoj kapsule “dregon” trajao je oko deset godina u kombinovanom javnom i privatnom programu koji je Nasa pokrenula 2011. godine da bi ponovo mogla da šalje ljude u svemir.

Ovo je bila prva operativna misija koju je “Spejs eks” obavio za Nasu u okviru ovog programa nakon što je prošlog ljeta obavljen prvi probni let sa dva američka astronauta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana