Kako pauci sanjaju: Otkriće koje može da promijeni sve što o njima znamo VIDEO

GS
Kako pauci sanjaju: Otkriće koje može da promijeni sve što o njima znamo VIDEO

Bihejvioralni ekolog došao je do fascinantnog otkrića koje bi moglo da dovede u pitanje ono što nauka zna o paucima.

Kada je Daniela Robler u svom domu izvela eksperiment, koji je uključivao držanje i posmatranje pauka skakača u prozirnim plastičnim kutijama na prozorskoj dasci, nije mogla ni da zamisli šta će pronaći.

Postala je sumnjičava da se nešto zanimljivo događa kada je jedne večeri otišla da ih provjeri. Pronašla je paukove kako nepomično vise ispod poklopaca svojih kutija.

„Nisam imala pojma šta se dogodilo. Mislila sam da su mrtvi", tvrdi Roblerova.

Međutim, ubrzo se pokazalo da pauci jednostavno spavaju, pa je postavila kameru da ih posmatra cijelu noć i tada se dogodila čarolija. Na snimcima se moglo vidjeti kako se pauci trzaju u kratkim razdobljima.

„Samo su se nekontrolisano trzali na način koji je stvarno izgledao kao kada psi ili mačke sanjaju i imaju svoje male REM faze", opisuje Roblerova.

Ono što je otkrila jeste da se čini da i pauci doživljavaju razdoblja REM faze sna i da bi zapravo mogli da dožive snove na sličan način kao i druge životinje.

„Uopšte me ne bi iznenadilo da pauci sanjaju. Oni žive u tako bogatom senzornom svijetu i znamo da imaju nevjerovatne kognitivne sposobnosti i pamćenje", tvrdi bihejvioralni ekolog Liza Tejlor, prenio je portal „Dnevno".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana