Iz muzeja u bolnicu: Šta krije mumija drevnog egipatskog sveštenika?

Tanjug
Iz muzeja u bolnicu: Šta krije mumija drevnog egipatskog sveštenika?

Drevni Egipat sudario se sa modernom medicinskom tehnologijom kada je egipatska mumija podvrgnuta CT-u u italijanskoj bolnici, a sve u okviru istraživačkog projekta za otkrivanje njenih tajni, prenio je Rojters.

Mumija Ankhekhonsu drevnog egipatskog sveštenika prebačena je iz Bergamskog građanskog arheološkog muzeja u milansku bolnicu Polikliniko, gdje će stručnjaci osvijetliti njegov život i običaje sahranjivanja od prije skoro 3.000 godina.

“Mumije su praktično biološki muzej, one su poput vremenske kapsule”, izjavila je Sabina Malgora, direktorka Projekta za istraživanje mumija.

Malgora je rekla da podaci o imenu mumije potiču iz sarkofaga datiranog između 900. i 800. godine prije nove ere, gdje je ime Ankhekhonsu, što znači “bog Khonsu je živ”, ispisano na pet mjesta.

Istraživači vjeruju da mogu da rekonstruišu život i smrt egipatskog sveštenika i razumiju koje su vrste proizvoda korišćene za mumificiranje tijela.

“Proučavanje drevnih bolesti i rana važno je za savremena medicinska istraživanja - možemo da proučavamo rak ili arteriosklerozu iz prošlosti i ovo može biti korisno za savremena istraživanja”, rekla je Malgora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana