Italijanski ledolomac doplovio do najjužnije tačke ikada

Tanjug
Italijanski ledolomac doplovio do najjužnije tačke ikada

Italijanski ledolomac "Laura Basi" doplovio je do najjužnije tačke do koje je ikada stigao neki brod, i tako postavio novi rekord.

Istraživači i tehničari na brodu, tokom okeanografske kampanje 38. italijanske ekspedicije Nacionalnog antarktičkog istraživačkog programa, unutar Zaliva kitova doplovio je do do sada neistražene lokacije u Rosovom moru na Antarktiku.

Dobri vremenski uslovi omogućili su obavljanje naučnih aktivnosti u blizini Rosove ledene ploče, koja je na ovom položaju posebno niska i iznosi oko osam metara visine. Rosova ledena ploča je najveća ledena ploča Antarktika, zauzima površinu od približno 487.000 km² i široka je 800 km, skoro kao veličina Francuske. Debela je nekoliko stotina metara.

Skoro vertikalna ledena ivica ide u otvoreno more više od 600 km, i između 15 i 50 m iznad nivoa mora, dok se 90 odsto ploče nalazi ispod nivoa mora. "Laura Basi" je jedini italijanski ledolomac za okeanografska istraživanja koji je osposobljen za rad u polarnim morima, kako na Antarktiku tako i na Arktiku. U vlasništvu je italijanskog Nacionalni institut za okeanografiju i eksperimentalnu geofiziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana