Interleukin 7 - nova nada za liječenje Kovid-19?

GS
Interleukin 7 - nova nada za liječenje Kovid-19?

LONDON - Britanski naučnici počeće da testiraju protein interleukin 7 kao novu terapiju u lečenju Kovid - 19, prenio je BBC.

Naučnici u Velikoj Britaniji otkrili su da osobe zaražene virusom korona imaju mali broj ćelija imunog sistema koje se zovu T-ćelije ili T-limfociti. Analiza krvi 60 pacijenata obolelih od Kovid-19 pokazala je značajan pad broja T-ćelija. 

Ovakvi rezultati iznenadili su naučnike jer ove ćelije imaju zaštitnu i odbrambenu ulogu, ali je virus korona smanjio njihov broj. 

U mikrolitru kapljice krvi zdrave osobe prošečno ima između 2000 i 4000 T-ćelija, dok je kod pacijenata zaraženih Kovid-19 koji su bili obuhvaćeni istraživanjem ovih ćelija bilo izmedu 200 i 1200. 

U novom kliničkom ispitivanju tim naučnika sa Instituta Fransis Krik, Kings Koledža London i iz bolnice Gajs end Sent Tomas ispitaće efikasnost interleukina 7, proteina koji povećava broj T-ćelija i koji može pomoći u borbi protiv korona virusa. 

Protein će biti davan pacijentima sa niskim brojem limfocita koji su na odeljenju intenzivne nege proveli više od tri dana.

Naučnici tvrde da bi ova proučavanja mogla da dovedu do formulisanja testa za utvrđivanje broja T-ćelija u krvi koji bi omogućio da se predvidi razvoj težih oblika Kovid - 19.

Manu Šankar-Hari iz bolnice Gajs end Sent Tomas rekao je da oko 70 odsto pacijenata obolelih od Kovid -19 koji se prime na odeljenja intenzivne nege ima između 400 i 800 limfocita po mikrolitru krvi, te da taj broj počinje da raste čim počnu da se oporavljaju. 

Interleukin 7 je već testiran na manjoj grupi pacijenata sa sepsom, kada se pokazalo da ovaj protein podstiče stvaranje T-ćelija.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana