Ilon Mask svijetu predstavio svinju kojoj je u mozak ugradio minijaturni kompjuter

Agencije
Ilon Mask svijetu predstavio svinju kojoj je u mozak ugradio minijaturni kompjuter

SAN FRANCISKO - Kompanija za razvoj nauke "Neuralink", čiji je osnivač milijarder Ilon Mask, predstavila je svinju po imenu Gertruda koja već dva mjeseca u mozgu ima računarski čip veličine kovanice, što bi, kako se tvrdi, moglo da predstavlja prvi korak ka izlječenju bolesti kod ljudi s istim tipom implantata.

Neuralink ima za cilj da ugradi bežični minterfejs mozak-računar koji uključuje hiljade elektroda u najsloženiji ljudski organ, kako bi pomogao u liječenju neuroloških stanja poput Alchajmerove bolesti, demencije i povrede kičmene moždine i na kraju spoji čovječanstvo sa vještačkom inteligencijom, prenosi AP.

-Uređaj koji može da se implantira zapravo može da riješi ove probleme - rekao je Mask, spominjući tegobe poput gubitka pamćenja, gubitka sluha, depresije i nesanice.

Mask je rekao kako bi ovakvi uređaji mogli pomoći ljudskoj inteligenciji da ima veće šanse u borbi sa umjetnom inteligencijom, koju smatra "egzistencijalnom prijetnjom".

 Na događaju u petak iznio je niz tvrdnji o potencijalnim mogućnostima ove tehnologije, govoreći kako bi se ona mogla koristiti za jednostavne stvari poput igranja video igara, ali i za one kompleksnije - mogla bi omogućiti nepokretnoj osobi da ponovo hoda.

Mask je rekao da je kompanija predvidjela kretanje svinja sa "velikom preciznošću" koristeći podatke iz implanta prečnika oko 23 milimetra.

- Prva klinička ispitivanja Neuralinka na malom broju ljudskih pacijenata bila bi usmjerena na liječenje paralize ili paraplegije - rekao je glavni hirurg kompanije Metju Mekdugal.

Mask je naveo da je kompanija imala tri svinje sa po dva implantata.

Milijarder je Gertrude predstavio preko video linka, objašnjavajući kako je implantat u njenom mozgu veličine običnog novčića. Uz to je dodao kako je implantat moguće ukloniti, pokazujući zatim svinju Doroti i govoreći kako je ona jedno vrijeme imala implantat u mozgu, ali kako je isti vrlo brzo uklonjen.

- One su zdrave, srećne i ne razlikuju se od normalne svinje. Mogao bih i ja da imam Neuralink u glavi trenutno, a vi ne biste znali... Možda i imam - rekao je Mask.

Jedan komentar gledaoca veb emisije opisao je životinje kao „Sajbersvinje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana