Ilon Mask dobio ugovor sa američkim svemirskim snagama za projekat "Staršild"

Tanjug
Ilon Mask dobio ugovor sa američkim svemirskim snagama za projekat "Staršild"

VAŠINGTON- Vlasnik "Spejs Eksa" Ilon Mask dobio je prvi ugovor od američkih svemirskih snaga za pružanje prilagođenih satelitskih komunikacija za vojsku u okviru novog programa kompanije "Staršild" , čime se proširuje uloga američkog milijardera u odbrambenoj industriji.

"Spejs Eks" se nadmetao sa 15 kompanija, uključujući Viasat Inc, za 900 miliona dolara vrijednih radnih naloga do 2028. godine u okviru novog programa ugovora svemirskih snaga „Proliferated Low Earth Orbit“. Ovaj program koristi komunikacione usluge satelita koji orbitiraju sa udaljenosti od 160 kilometara do 1.600 kilometara iznad Zemlje, prenosi Blumberg.

Usluga "Staršild"  biće obezbijeđena preko "Spejs Eks-ove" postojeće konstelacije komunikacionih satelita "Starlink", a na ovaj način rastućem portfelju "Spejs Eksa" dodaje se i posao sa Pentagonom.

To uključuje i junski ugovor sa Pentagonom da obezbijedi Starlink satelitske komunikacije ukrajinskoj vojsci i lansiranje 13 satelita ovog meseca za Pentagonovu agenciju za svemirski razvoj.

Maskova uloga u Ukrajini kritikovana je nakon što je u novoj biografiji otkriveno da je odbio zahtjev ukrajinske vlade da proširi pokrivenost Starlinkom na Krim koji drži Rusija, kako bi pomogao u napadu pomorskih dronova na ruske ciljeve prošle godine.

To je bilo prije nego što je Pentagon sklopio ugovor sa "Spejs Eks-om" za pružanje usluge Starlink Ukrajini.

Ali Maskova odluka i potezi, uključujući i njegove razgovore sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izazvali su sumnje nekih senatora o njegovoj pouzdanosti kao dobavljača Pentagona, uključujući istragu koju je otvorio Komitet za oružane snage Senata.

„Spejs Eks" je glavni izvođač radova i ključni industrijski partner za Ministarstvo odbrane i primalac milijardi dolara poreskih obveznika“, navela je grupa demokratskih senatora u pismu ministru odbrane Lojdu Ostinu.

"Spejs Eks-ov" jednogodišnji ugovor za "Staršild" dodeljen je 1. septembra, rekla je portparolka vazduhoplovnih snaga En Štefanek.

Ugovor u vrijednosti od 70 miliona dolara obezbjeđuje uslugu preko Starlink konstelacije, korisničkih terminala, pomoćne opreme, upravljanja mrežom i drugih srodnih usluga, rekla je ona.

Prema njenim riječima, do 30. septembra oko 15 miliona dolara biće dodeljenu "Spejs Eks-u" uz finansiranje koje podržava 54 "partnera u misiji“ širom vojske, mornarice, vazduhoplovstva i obalske straže.

U objavi na Maskovoj platformi X (Tviter) 8. septembra, on je napisao da „Spejs Eks" gradi "Staršild" za američku vladu, koji je sličan Starlinku, ali mnogo manji od njega, jer neće rukovati milionima korisnika. Taj sistem će biti u vlasništvu i pod kontrolom američke vlade.

Staršild spada u grupu specijalnih projekata "Spejs Eks-a", čiji je potpredsjednik penzionisani general vazduhoplovstva Terens O'Šonesi, bivši šef američke sjeverne komande.

On se pridružio kompaniji u oktobru 2000. godine, ubrzo nakon što se penzionisao iz vazduhoplovstva, prema dokumentu američke vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana