Homosapijens dobio "tajne gene" i nadjačao neandertalce

Srna
Homosapijens dobio "tajne gene" i nadjačao neandertalce

GRANADA - Homosapijens je nadjačao neandertalce zahvaljujući posebnim genima koji podstiču kreativnost, pokazuju najnovija naučna saznanja.

Španski naučnici sa Univerziteta u Granadi identifikovali su 267 gena pomoću genskih markera i magnetne rezonance i otkrili da su povezani sa kreativnošću.

Zahvaljujući otkrivenim genima, preteča modernog čovjeka posjedovao je veću fizičku spremu od neandertalca, što mu je garantovalo veću otpornost, prilagodljivost i moć oporavka od povreda i bolesti, ali i predispoziciju za duži život.

Naučnici ističu podatak da su se ti geni pojavili "relativno nedavno - prije 100.000 godina".

Ovo otkriće ukazuje na činjenicu da su identifikovani geni imali ključnu ulogu u razvoju kreativnosti, samosvijesti i kooperativnosti, objavili su španski naučnici, a prenose naučni portali.

Ti geni bili su "tajno oružje" koje je modernim ljudima omogućilo veliku prednost nad danas izumrlim hominidima (veliki čovjekoliki majmuni).

Naučnici su identifikovali područja mozga u kojima su ti geni bili izraženi, a riječ je o regijama značajnim za ljudsku samosvijest i kreativnost.

Igor Zvir, glavni autor studije koja nudi nov uvid u rješavanje zagonetke o tome kako je moderni čovjek nadživio neandertalce i ostale praljude, smatra da je kreativnost podstakla saradnju među pojedincima.

Naučnici tvrde da su otkriveni geni otvorili put tehnološkim inovacijama, bihejvioralnoj fleksibilnosti i otvorenosti prema istraživanju, što je čovjeku omogućilo da bude uspješniji od svojih prethodnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana