Grbavi kitovi su skoro izumrli, a sada su šokirali naučnike

Agencije
Grbavi kitovi su skoro izumrli, a sada su šokirali naučnike

Nakon što se populacija grbavih kitova smanjila u tolikoj mjeri da su kao vrsta skoro izumrli, u posljednje vrijeme se u južnom Atlantskom okeanu njihov broj znatno povećao.

Prema najnovijim procjenama, u grupi naziva Jugozapadna grupa Atlantika ima oko 24.900 jedinki, što je gotovo 93 odsto njihovog broja prije početka lova na kitove.

Stručnjaci oduševljeni

Ovakvu dobru vijest ni stručnjaci nisu očekivali te je ona pokazatelj šta se sve može postići ako se sprovedu prave mjere.

Tokom stotina godina ljudi su nemilosrdno lovili grbavog kita ubivši oko 300.000 jedinki širom svijeta. Došlo je do toga da je u jugozapadnom dijelu Atlantika sredinom pedestih godina prošlog vijeka ostalo samo 450 primjeraka te vrste.

Premda se populacija grbavih kitova u Atlantskom okeanu znatno oporavila, naučnici upozoravaju da im sada kao vrsti prijete klimatske promjene. Naime, nedavna istraživanja pokazala su da se smanjuje količina omiljene hrane ovog kita i premješta južnije.

"Ovo je jasan primjer da se može oporaviti ugrožena vrsta''

Grbavim kitovima je sada mnogo bolje, ali pitanje je koliko će to potrajati.

"Ovo je jasan primjer da će se, ako postupimo ispravno, oporaviti populacija neke ugrožene vrste", rekao je biolog Alexandre Zerbini iz američke Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana