Gordana Vunjak Novaković u finalu za Evropskog pronalazača

Srna
Gordana Vunjak Novaković u finalu za Evropskog pronalazača

BEOGRAD/MINHEN- Srpsko-američka naučnica Gordana Vunjak Novaković izabrana je za finalistu Evropske nagrade za pronalazače - za inovativni doprinos u biomedicini, koji, između ostalog, otvara vrata regenerativnoj medicini, objavio je Evropski zavod za patente u Minhenu.

Novakovićeva (73) kandidovana je u kategoriji "Životno djelo", a za tu prestižnu nagradu, bore se još dva njemačka naučnika, navedeno je na sajtu Evropskog zavoda za patente.

Rad ove profesorke Univerziteta Kolumbija, članice Srpske akademije nauka i umetnosti i prve Srpkinje i žene koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD, riješio je kompleksne probleme u vezi sa zamjenom oštećenog tkiva, navedeno je u saopštenju.

Novakovićeva trenutno istražuje tehnologiju koja bi mogla da oporavi pluća oštećena usljed virusa korona i testira novi tretman zasnovan na inhalacionoj terapiji, gdje aktivnu komponentu lijeka predstavlja molekul koji izlučuju matične ćelije.

Sa svojim timom naučnika Novakovićeva je napravila srčani mišić od matičnih ćelija koji radi kao srce odraslog čovjeka, što predstavlja pravu revoluciju u medicini.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je Novakovićevu prošle godine Ordenom Karađorđeve zvijezde drugog stepena za naročite zasluge u predstavljanju Srbije i izuzetne rezultate u oblasti medicinskih nauka i biomedicinskog inženjerstva.

Ugledna naučnica je i kreativni ambasador Srbije u okviru Savjeta za kreativne industrije pri kabinetu premijera Srbije Ane Brnabić, prenio je Tanjug.

Dobitnici Evropske nagrade za pronalazače biće poznati 17. juna.

Novakovićeva je citirana više od 53.400 puta, a pokrenula je pronalaženje alternativnog pristupa u laboratorijskom uzgajanju ćelija, što je dovelo do revolucionarnog postignuća u kultivaciji tkiva za primjenu u regenerativnoj medicini.

Predsjednik Evropskog zavoda za patente Antonio Kampinos je, prilikom saopštavanja imena finalista, rekao da je Gordana Vunjak Novaković dala ogroman doprinos inženjerstvu tkiva, jednom od najperspektivnijih načina za produženje ljudskog vijeka i poboljšanje kvaliteta života.

On je naveo i da njena naučna inovacija, način razmišljanja i pronalasci nude mogućnost bezbjednije rehabilitacione medicine kod mišićno-koštanih, srčanih i plućnih stanja, otvarajući vrata novom dobu regenerativne medicine.

Rad Novakovićeve fokusiran je na inženjerstvo ljudskih tkiva za regenerativnu medicinu, izučavanje matičnih ćelija i modelovanje bolesti, a dvije decenije bavi se istraživanjima i primjenom bioreaktora koji omogućavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana