Fosil ihtiosaurusa sa netaknutim embrionima izvađen iz glečera u Čileu

sputnik
Foto: tviter

Čileanski naučnici uspješno su iskopali jedan od najkompletnijih fosila ihtiosaurusa na svijetu, sa netaknutim embrionima, iz glečera Tindal u čileanskoj regiji Patagonija.

Očuvani fosil ženke naučnici su nazvali „Fiona“. Fosil dug četiri metra pomoći će naučnicima u proučavanju embrionalnog razvoja ihtiosaura, koji su bili u morima prije 90 do 250 miliona godina.

Ovaj fosil jedini je ihtiosaur sa embrionima pronađenim na planeti iz doba prije 129 do 139 miliona godina, izjavila je Džudit Pardo, naučnica koja je otkrila fosil. Pardo, paleontolog iz Antarktičkog istraživačkog centra GAIA na Univerzitetu Magalanes, otkrila je fosil prije više od deset godina, ali zbog ekstremnih klimatskih uslova, kao i udaljenog i nepristupačnog terena, njegovo iskopavanje predstavljalo je složeni logistički izazov.

Naučnici su 31 dan vadili fosil. Budući da je fosil tako kompletan, paleontolozi su naveli da su morali da izvade pet blokova teških 200 kilograma kako bi kosti ostale netaknute.
 
Fosil se sada priprema za izložbu u Prirodnjačkom muzeju „Rio Seko“ u južnom Čileu.
Pardo je dodala da su naučnici otkrili još 23 primerka ihtiosaura tokom iskopavanja, čime je ukupan broj pronađenih u glečeru Tindal porastao na gotovo 100, čineći taj region jednim od najzastupljenijih i dobro očuvanih nalazišta ihtiosaura na planeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana