Ford će uskoro koristiti čovjekolike robote za dostavu paketa

Agencije
Ford će uskoro koristiti čovjekolike robote za dostavu paketa

U skorijoj budućnosti pakete bi na kućna vrata mogli dostavljati roboti koji se kreću poput ljudi. Među prvima koji namjeravaju svoje dostavljače zamijeniti robotima je kompanija Ford.

Najnaprednijeg čovjekolikog robota razvila je kompanija Agility Robotics prošle godine. Riječ je o modelu Digit koji ima noge, trup i ruke, dizajnirane za obavljanje brojnih zadataka koje ljudski radnici obavljaju u skladištima i tvornicama.

Iz Agility Robotics predviđaju da su upravo njihovi roboti budućnost mnogih kompanija. Čini se kako je ta budućnost bliže nego što mislimo s obzirom da je Ford postao prvi kupac Digit modela. Američki proizvođač automobila planira iskoristiti čovjekolike robote za potrebe dostave, javlja Biznis Insajder.

Istraživači sada rade na usavršavanju komunikacije između Forda i Digita. Dodavanje ruku ovom modelu robota je veliko poboljšanje s obzirom da robot sada može biti programiran za nošenje stvari, guranje vrata, ustajanje nakon pada...

Agility Robotics krajem ove godine planira početi sa isporukom čovjekolikih robota po cijeni od šest cifri, a Ford će biti jedan od prvih kupaca.

Digit roboti u 2017. godini imali su samo dvije noge i korišteni su uglavnom za istraživanje. Već u 2019. godini robot je dobio dvije ruke i trup, što je značajno unaprijedilo sposobnosti robota.

Digit roboti su fleksibilni i dizajnirani da rade uz minimalno programiranje, što ih čini mnogo korisnijim od teških mašina koje su razvijene samo za određene poslove.

Ovaj čovjekoliki robot može dići do 20 kilograma, a sama mašina može se spakovati u dvije kutije koje stanu u gotovo svaki automobil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana