Flamingosi se druže kao ljudi, važan im fizički izgled

Tanjug
Flamingosi se druže kao ljudi, važan im fizički izgled

LONDON- Flamingosi, ptice poznate po ružičastom perju i dugim nogama, poput ljudi vole da se druže i lojalni su prijatelji, ali i da se druže na osnovu fizičkog izgleda, otkrilo je najnovije istraživanje naučnika sa univerziteta u Velikoj Britaniji.

Takođe, trajna partnerstva među flamingosima uključuju parove koji svake godine prave gnjezda i mlade, kao i istopolne prijatelje i grupe od tri do šest bliskih prijatelja, prenosi Nešenel džiografik.

Šest vrsta flamingosa naseljava velika slana ili alkalna jezera, blatnjave ili plitke lagune širom svijeta, uključujući Ameriku, Afriku, Evropu i Aziju, a jata ovih ptica obično se kreću u hiljadama.

Šef naučnog tima Pol Rouz rekao je da je cilj bio da se otkrije da li flamingosi stvaraju složene veze unutar svojih velikih grupa.

Podaci o ovim pticama skupljani su u periodu od 2012. do 2016. godine i za to vrijeme je uočeno da flamingosi održavaju selektivno stabilna prijateljstva, koja su uglavnom karakterisala stojeći zajedno.

Kako je istakao, poput ljudi, ove ptice izbjegavaju određene jedinke, kako ne bi došlo do sukoba, odnosno da bi izbegle stres i borbu.

“Jedan od načina za smanjenje stresa za flamingose jeste izbjegavanje ptica s kojima ne žive. Ako se jedna ptica previše približi drugoj, koristiće se svojim dugim vratom i kljunom za napad s vremena na vrijeme kako bi utvrdila da ima duži vrat od druge. Dužina vrata za flamingose je kao merilo prijateljstva”, rekao je Rouz.

Džeri Lorenc sa Univerziteta u Majamiju rekao je da je primećeno i da flamingosi biraju za prijatelje nekoga sličnog, nekoga s kim se ne sukobljavaju, a njihovo ružičasto perje takođe igra važnu ulogu u sklapanju prijateljstava - što je sjajnije perje, to ih potencijalno čini poželjnijima za prijatelje.

Rouz je dodao i da flamingose u zoološkim vrtovima ne treba razdvajati pošto su im prijateljstva toliko važna kao i da njihova jata treba da imaju što više ptica kako bi se lakše pronašao kompatibilan prijatelja sa kojim će se družiti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana