Fejzbuk je od 2016. godine na unapređenje sigurnosti potrošio 13 milijardi dolara

GS
Foto: ILUSTRACIJA

Kompanija Fejzbuk tvrdi da je od 2016. godine na unapređenje sigurnosti svoje platforme potrošila ogroman iznos.

Prema tvrdnjama Facebooka, u posljednjih pet godina je na unapređenje sigurnosti potrošeno 13 milijardi dolara, a ovom sektoru je posvećeno čak 40.000 ljudi.

Ovim podacima kompanija otkrila mali dio svojih operacija. Iz Fejzbuka tvrde da cijeloj priči nedostaje "važan kontekst o kompleksnosti problema" te su stoga objavljene navedene brojke kao primjer kako se Fejzbuk i Instagram nose s poteškoćama.

"U prošlosti se nismo dovoljno rano bavili izazovima koji se odnose na sigurnost dok smo bili u razvojnom procesu. No, iz korijena smo promijenili taj pristup te danas imamo timove koji su fokusirani specijalno na sigurnosne probleme i koji su dio timova za razvoj proizvoda. To nam omogućava da rješavamo probleme tokom proceza razvoja, a ne nakon njega", saopšteno je iz Fejzbuka, prenosi portal Kliks.

Žurnal je naveo da su u Fejzbuku znali za ozbiljne probleme poput lažnih informacija o koronavirusu te negativnog emotivnog efekta na korisnike, ali da su odlučili odgoditi njihovo rješavanje u strahu da će oslabjeti engagement, odnosno angažman korisnika na njegovim platformama. Zvaničnik Fejzbuka Nik je tokom vikenda optužio Žurnal za "namjerno pogrešno opisivanje onoga što kompanija pokušava uraditi".

Iz Fejzbuka su podsjetili da su uklonili 20 miliona lažnih informacija o koronavirusu i vakcinaciji, kao i da su blokirali 3 miliona lažnih profila u prvoj polovini 2021. godine.

Kompanija je učetverostručila broj uposlenih u ovom sektoru od 2017. godine, kada je zapošljavala 10,000 ljudi. Tada je obećano da će broj biti dvostruko veći nakon godinu dana. Ovaj broj uključuje i vanjske saradnike.

U međuvremenu, iznos od 13 milijardi dolara s epoklapa s najavom Facebooka iz 2018. godine kada je rečeno da će se godišnje izdvajati milijarde dolara za sigurnost. S obzirom na navedeni iznos, to znači da se u prosjeku trošilo nešto više od 2 milijarde dolara godišnje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana