ESA testira prototip fabrike koja Mjesečevu prašinu pretvara u kiseonik

Agencije
ESA testira prototip fabrike koja Mjesečevu prašinu pretvara u kiseonik

Ako ljudi misle dugoročno boraviti na Mjesecu i tamo preživljavati, biće im potrebno puno vazfuha za udisanje te raketnog goriva za transport. Evropska svemirska agencija možda je na tragu rješenja oba ta problema jednim udarcem, a kao izvor za rješenje tog problema namjeravaju koristiti resurs kojeg naš prirodni satelit ima u izobilju - Mjesečevo tlo.

ESA trenutno testira simulaciju prototipa fabrike koja mjesečevu prašinu pretvara u kiseonik kojeg bi se potom moglo koristiti kao čist vazduh za udisanje i kao pogonsko gorivo.

Tehnika koju ESA koristi jest elektroliza pomoću otopljenih soli, kojom se oslobađaju velike količine kisika iz Mjesečevog tla. Mjesečeva prašina se superzagrijava te se na taj način oslobađa kiseonik koji se preko otopljenih soli prenosi do anode.

Osnova tog procesa već se koristi u proizvodnji metala i legura, no u ESA-i su sistem doradili te tako osigurali da se njime prikuplja proizvedeni kiseonik.

To je dobra vijest za planiranje budućih misija na Mjesec jer bi se istovremeno mogle proizvoditi legure za građevine i kiseonik, odnosno vazduh prijeko potreban za život čovjeka, te se može koristiti i kao pogonsko gorivo za transport.

Pred naučnicima je još puno posla jer sistem zasad samo otpušta kiseonik pa treba osmisliti način kako da ga efikasno skladišti.

Isto tako, naučnici moraju dokučiti koje bi legure bile najkorisniji nusproizvodi tog procesa.

Ipak, u ESA-i predviđaju da bi testna fabrika spremna za rad na Mjesecu mogla biti gotova do sredine ove decenije. Čovječanstvo bi tako moglo biti na korak proizvodnje vazduha daleko od Zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana