Erbas predstavio električnu letelicu

Tanjug
Foto: ILUSTRACIJA

LAJDEN - Kompanija Erbas predstavila je novu, potpuno električnu letilicu SitiErbas sa mogućnostima vertikalnog polijetanja i sletanja, koja se razvija od 2015. godine.

Primarni cilj letilice je da se izbjegne saobraćaj na tlu, a zamišljena je za personalnu upotrebu. Njen izgled mogao bi se opisati kao futuristički helikopter.

Ovu letilicu razvija Erbasovo odjeljenje za helikoptere, a kompanija je već obavila određena testiranja, preciznije 242 testa na tlu i u letu, kao i 1.000 pređenih kilometara s prethodnom verzijom.

Sada je na osnovu dosadašnjih saznanja i iskustva predstavljena nova generacija SitiErbasa, koja izgleda drugačije od prethodnika. Poseduje fiksna krila i rep u obliku slova "V", a pokreće je osam propelera.

Iako specifikacije nisu otkrivene, nova letilica nudi dovoljno mjesta za četiri osobe, domet će iznositi oko 80 kilometara, a maksimalna brzina 120 kilometara na sat, prenosi Biznisinsajder.

Emisija gasova će biti jednaka nuli, a "pod kontrolom" će biti i buka. Iz Erbasa tvrde da će biti manja od 65 decibela tokom ljeta, odnosno manja od 70 decibela tokom sletanja, što je manje u odnosu na standardni usisivač. Prvi let se očekuje 2023. godine, a dobijanje sertifikata 2025. godine.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana