Erbas će učestvovati na sajmu Partner 2021 u Srbiji

Tanjug
Erbas će učestvovati na sajmu Partner 2021 u Srbiji

BEOGRAD - Kompanija Erbas učestvovaće na sajmu naoružanja i vojne opreme Partner 2021, koji će biti održan od 11. do 14. oktobra na Beogradskom sajmu.

Erbas će, kako je saopštio, predstaviti svoj portfolio inovativnih proizvoda i usluga u skladu sa potrebama srpske vazduhoplovne industrije, kako danas tako i u budućnosti.

Erbas će u hali 4 prikazati modele helikoptera H145M, srednjeg taktičkog transportnog helikoptera H225M i vojnog transportnog aviona C-295. Na štandu će, takođe, biti izložen i model najnovijeg uskotrupnog putničkog aviona kompanije A220.

Helikopter H145M već je u upotrebi u Srbiji kao odgovor na najzahtjevnije operacije za koje posjeduje karakteristike visoke fleksibilnosti, značajnih performansi i cenovne efikasnosti. Tokom ljetnjih mjeseci ove godine srpski helikopteri H145M Ministarstva unutrašnjih poslova pomagali su grčkim i severnomakedonskim vatrogascima u gašenju šumskih požara.

Ovaj dvomotorni laki taktički transportni helikopter može, takođe, biti upotrebljivan u misijama borbenog izviđanja, evakuacija povređenih kao i misijama specijalnih snaga u civilnom okruženju. Helikopter H225M je trenutno najnapredniji član Erbasove vojne Super Puma familije.

Dokazao je, kako je navedeno, svoju pouzdanost i izdržljivost u borbenim misijama i kriznim žarištima. Na H225 se računa kao sredstvo podrške mobilnim snagama u Francuskoj, Brazilu, Meksiku, Maleziji, Indoneziji, Kuvajtu, Singapuru i Tajlandu. I Erbasov vojni taktički transporter C295 će biti jedan od ključnih izložbenih stavki kompanije. Letelica predstavlja pouzdan izbor većine ratnih vazduhoplovstava širom sveta u svojoj klasi sa 279 naručenih primeraka koji su ukupno proveli više od pola miliona sati u vazduhu.

Radi se o pravoj višenamenskoj letelici koja može obaviti više misija: transport i isporuku trupa i tereta vazduhom, VIP prevoz, MEDEVAC (medicinski transport) i još nekoliko specijalizovanih misija. C295 je uspešno korišćen u međunarodnim misijama (MINUSMA ili Afganistan) i u misijama podrške mirovnim snagama od strane više operatera iz Španije, Portugala i Gane. Posetioci na Partneru će, takođe, moći da saznaju više o putničkom avionu iz A220 porodice. Letelica je jedini novi dizajn u segmentu od 100 do 150 sedišta trenutno na tržištu. Ovaj izuzetno profitabilan i fleksibilan avion posebno je prikladan za upotrebu u regionu Balkana.

Sa doletom od 6.390 kilometara A220 je idealna zamena za starije putničke avione kroz upotrebu kako na domaćim tako i međunarodnim linijama uz mogućnost rentabilnijeg otvaranja novih desitancija. Letelica je neprevaziđena u kontekstu zaštite životne sredine sa manjim sagorevanjem goriva do 25 odsto i manjim emitovanjem ugljendioksida mereno po putničkom sedištu u poređenju sa letelicama starijih generacija. Erbas ističe da je Srbija važan partner toj kompaniji.

Devet helikoptera H145M je u upotrebi u Srbiji, a Zavod za remont aviona "Moma Stanojlović" kod Beograda je već sertifikovan od strane Erbas Helikoptera za obavljanje radova na održavanju helikoptera Gazela. Veliki broj helikoptera Gazela koji su po licenci proizvedeni u fabrici Soko Mostar između 1971. i 1991. godine su i dalje u upotrebi, kako u Srbiji tako i u zemljama u okruženju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je, takođe, kupilo srednje transportne helikoptere H215 koji će uskoro biti isporučeni. Nacionalna avio-kompanija Srbije Er Srbija koristi 12 putničkih aviona iz A320 porodice koji predstavljaju kičmu njihove flote uz jedan širokotrupni Erbas A330 i pet aviona ATR-72.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana